Μεγάλη ήταν η συμμετοχή της ναυτιλιακής κοινότητας στο Maritime Cyber Resilience Forum, το οποίο διεξάχθηκε στις αρχές Μαΐου στην Αθήνα, παρέχοντας στους συμμετέχοντες μια εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση των απειλών στο κυβερνοχώρο για τις ναυτιλιακές εταιρείας, αλλά και για το πώς ο κλάδος πρέπει να τις διαχειριστεί.

Δομημένο σε τέσσερις κεντρικές ενότητες – σχεδιασμός βασικών δομών ασφάλειας, βελτίωση ασφάλειας στα πλοία, ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο cyber security και μεγιστοποίηση του input από τις τεχνολογικές εταιρείες για τη βελτίωση της ασφάλειας στα πλοία – το συνέδριο έδωσε στους συμμετέχοντες μια εικόνα για το πού βρίσκονται σήμερα οι cyber απειλές στο ναυτιλιακό κλάδο, και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει κανείς.

Κάθε ενότητα του συνεδρίου συνοδεύονταν στο τέλος της από πάνελ συζήτησης, στο οποίο συμμετείχαν, κυρίως, Διευθυντές Πληροφορικής του χώρου. Η ευρεία θεματολογία των συζητήσεων κυμάνθηκε από το σχεδιασμό του πλαισίου ασφαλείας και την ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια στο κυβερνοχώρο, έως την ασφάλεια του πλοίου και τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς των τεχνολογικών εταιρειών.

Ο Δημήτρης Λύρας, Managing Director της Ulysses Systems, ο οποίος συντόνισε δύο εκ των πάνελ του συνεδρίου σχολίασε επ’ αυτού: «Έχουμε συνειδητοποιήσει πλέον ότι η ασφάλεια δεν περιορίζεται στα firewall και στη μετατροπή του δικτύου σου σε ένα ‘αστακό’ του κυβερνοχώρου που δυσκολεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Και συμπλήρωσε: «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται ένα οικοσύστημα για την ασφάλεια στο κυβερνοχώρο, στο οποίο οι vendors θα αναπτύσσουν λογισμικό που θα καταλαβαίνει και θα αναφέρει την παράνομη χρήση και πρόσβαση, εστιάζοντας σε παραδοσιακά καλές πρακτικές στον τομέα της ασφάλειας στο κυβερνοχώρο».

«Πιστεύω ότι όσοι αφήσαν τα γραφεία τους μια ημέρα για να έρθουν και να παρακολουθήσουν το συνέδριο, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένα εποικοδομητικό networking και, ενδεχομένως, να βρουν λύση σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους, ανταλλάσσοντας εμπειρίες με τους συναδέλφους τους» επισήμανε η Vaida Stockunaite, από την πλευρά των διοργανωτών.

Στους ομιλητές του συνεδρίου περιλαμβάνονταν οι Αχιλλέας Χούρσογλου (IT Advisor, AMMITEC), Κώστας Γρίβας (Ιnformation Security Officer, Όμιλος Αγγελικούση), Φώτης Τσιτσιρίγκος (Fleet IT Manager, Euronav), Mατθαίος Μαχαίρας (IT Manager, Metrostar Management Corp), Θάνος Σέρβος (IT Manager, Seaven Tanker & Dry Management) και Κωνσταντίνος Σακελλάκος (IT Manager, Navarone) και πολλοί ακόμα. Το NetFAX ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.