Η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Blue Planet Shipping, η οποία ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1996, τρέχει ένα project Big Data, μέσω του οποίου αξιοποιεί σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα που παράγονται από τα πλοία για να βελτιστοποιήσει την επιχειρηματική της λειτουργία.

Στο πλαίσιο αυτό εγκατέστησε ένα σύγχρονο ERP δημιουργώντας ένα ενοποιημένο πληροφοριακό περιβάλλον, ενώ αναβάθμισε τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της και στα 14 πλοία (bulk carriers) του στόλου της, μεταβαίνοντας από το FleetBroadband στο Inmarsat Fleet Xpress (FX) VSAT με integrator την Navarino. Παράλληλα με το νέο τηλεπικοινωνιακό σύστημα εγκαταστάθηκαν πρόσθετοι αισθητήρες για τη συλλογή μιας πληθώρας λειτουργικών δεδομένων για τα μηχανήματα των πλοίων.

Με τη νέα της υποδομή, κάθε απαιτούμενο έγγραφο ή αρχείο αποθηκεύεται κεντρικά στο ERP και συγχρονίζεται με όλο το στόλο. Για αυτό το σκοπό το ERP που βρίσκεται στα γραφεία της ναυτιλιακής στο Πειραιά, λειτουργεί ως hub συγχρονισμού για όλο το στόλο, και ως κεντρικό σημείο διαμοιρασμού όλων των απαραίτητων αρχείων και εγγράφων που απαιτούνται για τη λειτουργία των πλοίων.

Ο όγκος των δεδομένων που συλλέγονται σε καθημερινή βάση, αγγίζουν τα 40GB (με συμπίεση φθάνουν τα 4GB). H εταιρεία εκτιμά ότι η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο – σε αντίθεση με το να αποθηκεύονται τα δεδομένα on board και να αποστέλλονται στα γραφεία όταν το πλοίο πιάσει λιμάνι – θα της προσφέρει το πλεονέκτημα βελτίωσης των λειτουργιών της σε καθημερινή βάση, με το πλήρωμα στα πλοία να έχει πλέον μια λεπτομερή εικόνα για τη λειτουργία τους ανά πάσα στιγμή.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος των λειτουργικών προσαρμογών περιορίζεται από μερικές εβδομάδες ή μέρες σε ώρες, με τους μηχανικούς να μπορούν πλέον να παρακολουθούν την απόδοση του πλοίου σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, καθώς οι συνθήκες στη θάλασσα αλλάζουν. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι δράσεις εκσυγχρονισμού της εταιρείας δεν περιορίζονται στην αξιοποίηση των δεδομένων, αλλά έχουν επεκταθεί και στα συστήματα πρόωσης των πλοίων της, με την Blue Planet Shipping να αποτελεί μια από τις πρώτες ναυτιλιακές στον κόσμο που αξιοποιεί την αιολική ενέργεια με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.