Η COSMOTE, σε συνεργασία με το οινοποιείο Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα, υλοποίησε την πιλοτική εφαρμογή ‘‘Smart Wine’’, η οποία διασφαλίζει τις συνθήκες ποιότητας του κρασιού σε κάθε βήμα της πορείας του μέχρι τον καταναλωτή, χάρη στην αξιοποίηση της καινοτόμου τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT).

Η εφαρμογή ‘‘Smart Wine’’ επιτρέπει την παρακολούθηση των συνθηκών ολόκληρης της διαδρομής του κρασιού, από τον παραγωγό, στο διανομέα, μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ειδικοί αισθητήρες καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τη θερμοκρασία, την υγρασία και τη φωτεινότητα στο οινοποιείο Kυρ-Γιάννη, τις συνθήκες στην αποθήκη του διανομέα στη Θεσσαλονίκη και σε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, ενώ έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες που παρακολουθούν και τη μεταφορά του.

Όλα τα δεδομένα συγκεντρώνονται μέσω του δικτύου NB-IoT COSMOTE σε ειδική εφαρμογή, όπου αναλύονται, επιτρέποντας στον επιχειρηματία να ελέγχει και να διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος του, σε όλη την πορεία του μέχρι τον καταναλωτή. Η cloud εφαρμογή, που στηρίζεται στη λύση ISTMOS της ελληνικής εταιρείας ASN, είναι προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή από οποιοδήποτε σημείο, επιτρέποντας έλεγχο από απόσταση και υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας WARP-NBIoT του hub:raum της Deutsche Telekom.