Στο επόμενο βήμα του επιχειρησιακού της σχεδίου για τη δραστηριότητα που θα αναπτύξει στις τηλεπικοινωνίες προχωρά η ΔΕΗ, η οποία προκήρυξε διαγωνισμό ύψους 65,9 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH σε 13 δήμους της Αττικής με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 να καλύπτει 440.000 νοικοκυριά ή επιχειρήσεις.
Μέσω του νέου διαγωνισμού θα επιλεγούν μέχρι έξι ανάδοχοι οι οποίοι θα αναλάβουν να εγκαταστήσουν περίπου 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών, το 63% του οποίου θα είναι εναέριο, δηλαδή θα τοποθετηθεί στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ. Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν και την εγκατάσταση περίπου 884 χιλιομέτρων καλωδίων διασύνδεσης (dropcable) με κτίρια, το 69% του οποίου θα είναι επίσης εναέριο και το 31% υπόγειο.
Το δίκτυο της ΔΕΗ θα εγκατασταθεί στις παρακάτω περιοχές: Κηφισιά, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Παλλήνη, Ηλιούπολη, Περιστέρι, Νέα Ιωνία, Φιλοθέη – Ψυχικό, Αγιά Παρασκευή, Νέα Σμύρνη, Παπάγου – Χολαργός.
Βάσει των στοιχείων του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ για τη δραστηριότητα που θα αναπτύξει στις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 2030, στοχεύει σε 1 εκατ. συνδρομητές (περίπου 20% με 25% των συνολικών συνδέσεων), έσοδα 120 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) περίπου 100 εκατ. ευρώ (αναφορικά με τα κέρδη η αγορά κάνει λόγο για εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο).
Να σημειωθεί ότι το μοντέλο δραστηριοποίησης που έχει επικοινωνήσει μέχρι στιγμής η ΔΕΗ αφορά την πώληση σύνδεσης με οπτική ίνα στη χονδρική, με την υπηρεσία να παρέχεται στον τελικό χρήστη μέσω τρίτων παρόχων. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, χαρακτηρίζουν το εγχείρημα της ΔΕΗ υψηλού ρίσκου, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν εκπονήσει τα δικά τους σχέδια για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Πρόσφατο παράδειγμα η ανακοίνωση της Nova – Wind για επενδύσεις επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, το ένα τέταρτο των οποίων θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Κατά την παρουσίαση του νέου επενδυτικού της προγράμματος, τα στελέχη της εταιρείας επεσήμαναν ότι στόχος είναι να αναπτύξουν τις εν λόγω υποδομές στο 70% των περιφερειών της χώρας, ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να κάνουν διαθέσιμες 1,6 εκατ. γραμμές οπτικών ινών σε οικιακούς κι εταιρικούς πελάτες.
Επίσης, ο ΟΤΕ έχει επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου, που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, και έχει ως στόχο να καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας με οπτική ίνα, φέρνοντας το FTTH σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2022, και σε 3 εκατομμύρια μέχρι το 2027.
Η Vodafone, τέλος, σύμφωνα με το επενδυτικό της πρόγραμμα σκοπεύει να διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο FTTH και FTTC που θα επιτρέπει σε 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες νέας γενιάς, μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ.