Τα χρόνια έχουν σωρεύσει ανάλογες εμπειρίες – πλούσια η εσοδεία και λίγα είναι πλέον αυτά που βλέπεις ή ακούς για πρώτη φορά…

Έπειτα από τόσα χρόνια στην αγορά, έχεις αναπτύξει μια έκτη αίσθηση που -κατά μυστηριώδη τρόπο- σου «λέει» πράγματα και «δείχνει» κατευθύνσεις, έστω κι αν τα στοιχεία είναι (θεωρητικά) λειψά… Συχνά συμβαίνει αυτό, αλλά ακόμα συχνότερα μελέτες και έρευνες έρχονται έμπρακτα να επιβεβαιώσουν αυτή την έκτη αίσθηση.

Κάτι τέτοιο συνέβη πάλι πρόσφατα, με μια έρευνα της KPMG σχετικά με την κατάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αμερικάνικη μεν αγορά που, όμως όλοι ξέρουμε, ότι αποτελεί τον «προπομπό» για τις παγκόσμιες επιδόσεις – τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο και, εν μέρει, στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η έρευνα εστίασε στη δυναμική του ΑΙ σε πέντε τομείς: λιανική, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, υγεία, μεταφορές και τεχνολογία, υποβάλλοντας σχετικές ερωτήσεις σε συνολικά 750 στελέχη, προφανώς decision-makers.

Σε ποιόν απ’ όλους αυτούς τους τομείς, η Τεχνητή Νοημοσύνη παίζει τον σημαντικότερο ρόλο και αξιοποιείται όλο και περισσότερο; Όσοι ποντάρισαν στον τελευταίο, την τεχνολογία, κέρδισαν – το 83% των ερωτηθέντων συμφώνησε σ’ αυτό κι ακόμα περισσότεροι, το 93%, τόνισαν ότι το ΑΙ θα επηρεάσει θετικά την αποδοτικότητα του συνόλου των επιχειρήσεων, καθώς όσες ψηφιοποιούν τις διαδικασίες τους, κερδίζουν πόντους έναντι του ανταγωνισμού. Φυσικά, οι «καθυστερημένοι» και οι «αρνητικοί» αργά ή γρήγορα θα μας χαιρετίσουν!

Η ίδια έρευνα έκανε και… «καλλιστεία», ανάμεσα στις διάφορες τεχνολογίες, πάντα κάτω από την ομπρέλα του ΑΙ, ως προς τη σπουδαιότητά τους τουλάχιστον για τα δυο επόμενα χρόνια –το εγγύς μέλλον- καθώς για αργότερα… Κύριος οίδεν! Οι τρεις επικρατέστερες είναι η Μηχανική Μάθηση (28%), η Γνωσιακή Υπολογιστική (19%) και τα Ρομποτικά Συστήματα (18%).

Υπάρχουν κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα σημεία, όπως οι φόβοι για θέματα ιδιωτικού απορρήτου (70%) και απώλειας θέσεων εργασίας(37%) ενώ δυο στους τρεις θέλουν περισσότερη ρύθμιση. Όλοι, πάντως, συμφωνούν στη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση ταλέντων… Κι αυτό δεν χρειάζεται να είσαι παλιός, για να το καταλάβεις!