Σε μία σημαντική κίνηση με κατεύθυνση τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό προχώρησε το ελληνικό κράτος.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημοσίευσε έναν κατάλογο εθνικών αρχών και φορέων υπεύθυνων για την επίβλεψη και την επιβολή των προβλεπόμενων από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act). Στόχος είναι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στη μεταχείριση χωρίς διακρίσεις, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται συστήματα υψηλού κινδύνου.

Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίνονται στον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, δείχνοντας έμπρακτη δέσμευση για μια αξιόπιστη και καινοτόμα ΤΝ. Με τον κατάλογο αυτό, τον οποίο απαρτίζουν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η χώρα προετοιμάζεται για την ενίσχυση της εποπτείας στον τομέα της ΤΝ. Από τον Αύγουστο του 2026, οι εν λόγω αρχές θα αποκτήσουν επιπλέον εξουσίες, όπως η πρόσβαση σε τεκμηρίωση που διατηρείται από οργανισμούς, για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τον Κανονισμό για την ΤΝ.

Ο κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 2 Αυγούστου 2024, αποτελεί το πρώτο νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της ΤΝ διεθνώς και θα εφαρμοστεί σταδιακά σε διάστημα τριών ετών. Με αυτή την πρωτοβουλία, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως τονίζει το ίδιο, επιβεβαιώνει τη θέση της Ελλάδας ως πρωτοπόρου στη ρύθμιση της ΤΝ με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.