Αν και το IT Security βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι προοπτικές του κλάδου κάθε άλλο παρά ρόδινες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι έως το 2020 θα υπάρχει έλλειμμα σε 1,5 εκ. ειδικούς IT Security, κάτι που αυξάνει την πίεση για το outsourcing και εντείνει την υπερφόρτωση των ομάδων ασφαλείας, αυξάνοντας την πιθανότητα να κάνουν κάποιο λάθος στην καθημερινή τους εργασία – ένα λάθος που μπορεί να κοστίσει σημαντικά στην εταιρεία τους. Αυτό αποτελεί κι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μεγάλης έρευνας Global Information SecurityWorkforce Study (στην οποία συμμετείχαν 13.000 ειδικοί ασφάλειας από όλο τον κόσμο) που έκανε το (ISC)2, η μεγαλύτερη παγκοσμίως ένωση υπευθύνων ασφαλείας και πιστοποιημένων επιχειρήσεων σε θέματα IT Security.

To ανησυχητικό, λοιπόν, είναι ότι τα τμήματα IT Security των επιχειρήσεων δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αποκρούσουν τις απειλές, να αποφύγουν λάθη και να επαναφέρουν την ομαλή λειτουργία μετά από μια επίθεση. Και για άλλη μια φορά, μια έρευνα έρχεται να καταδείξει το πόσο σημαντική είναι η έλλειψη ικανών στελεχών για μια εταιρεία, επιδρώντας αρνητικά σε όλη τη λειτουργία της. Η έλλειψη ικανών στελεχών μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και αυτό πρέπει να βρίσκεται πάντα στα μυαλό ενός CIO όταν στελεχώνει την ομάδα του.