Με αφετηρία την εξαιρετικά εντυπωσιακή αποδοχή των tablets ως συσκευών προσωπικής χρήσης για ψυχαγωγία και «κατανάλωση» περιεχομένου, αρκετές επιχειρήσεις αναζητούν τους τρόπους, με τους οποίους θα αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα αυτών των εξαιρετικά φορητών και ευέλικτων συσκευών στο εργασιακό περιβάλλον.

Σε αντίθεση με τα κριτήρια βάσει των οποίων αγοράζει κάποιος μια προσωπική ηλεκτρονική συσκευή, η υιοθέτηση και χρήση των tablets στην επιχείρηση οφείλει να ικανοποιεί:

  • Τις απαιτήσεις των εργαζομένων για φορητότητα και παραγωγικότητα.
  • Τις απαιτήσεις της εταιρείας σε ό, τι αφορά στην παραγωγικότητα, την ασφάλεια δεδομένων και τη διαχείριση των συσκευών.

Τα tablets τα οποία βασίζονται πάνω σε σύγχρονες αρχιτεκτονικές και επεξεργαστές λαμβάνουν υπόψη τους τις παραπάνω απαιτήσεις. Οι σύγχρονοι επεξεργαστές και οι τεχνολογίες τους επιτρέπουν την υλοποίηση μιας νέας γενιάς tablets από διάφορους κατασκευαστές που προσφέρουν ακριβώς τη φορητότητα που επιθυμούν οι εργαζόμενοι, χωρίς θυσίες στις επιδόσεις, με επιλογή μοντέλων με λειτουργικό σύστημα Windows 8 ή Android. Εξετάζοντας τα κυριότερα σημεία που τα tablets αυτά διαφοροποιούνται συγκριτικά με παλαιότερες σχεδιάσεις, θα σημειώναμε τα εξής:

Παραγωγικότητα επιχειρησιακής κλάσης με αποδεδειγμένη συμβατότητα
Η νέα γενιά των tablets με λειτουργικό σύστημα Windows 8 αποτελεί εξαιρετική λύση για εταιρικά περιβάλλοντα, προσφέροντας τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Περιβάλλον εργασίας γνωστό στους εργαζόμενους από τους φορητούς ή επιτραπέζιους υπολογιστές, τόσο σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, όσο και στο επίπεδο των αντίστοιχων εφαρμογών
  • Ευκολη, απροβλημάτιστη ενσωμάτωση στο εταιρικό δίκτυο και διαχείριση από τις Διευθύνσεις Πληροφορικής.
  • Επιδόσεις και εμπειρία χρήσης σε τυπικές εφαρμογές προσωπικής παραγωγικότητας που προσφέρουν στους εργαζόμενους όλα όσα χρειάζονται για παραγωγική εργασία.

Τα παραπάνω πλεονεκτήματα διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τα ειδικά χαρακτηριστικά των tablets (οθόνες αφής, πολύ μικρό βάρος, μεγάλη αυτονομία, εφαρμογές λογισμικού κ.α.), χωρίς να προβληματίζονται από τις επιδόσεις, την ανάγκη εκμάθησης νέου περιβάλλοντος ή άλλους περιορισμούς που μειώνουν την παραγωγικότητα.

Ικανοποίηση απαιτήσεων ασφάλειας για επιχειρησιακό περιβάλλον
Οι νεότερες τεχνολογίες προσφέρουν τον βαθμό ασφάλειας που απαιτούν οι επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας την πρόσβαση στις εφαρμογές, τη λειτουργικότητα για περιβάλλοντα ελέγχου και την υιοθέτηση των ίδιων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις στους υπολογιστές τους – όπως οι πολιτικές ασφαλείας και τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας active directory σε περιβάλλοντα Windows. Με βάση πρόσφατη εσωτερική αξιολόγηση της Διεύθυνσης Πληροφορικής της εταιρείας μας, η νέα γενιά των tablets που υλοποιούνται σε αρχιτεκτονικές της εταιρείας μας και εκτελούν λειτουργικό σύστημα Windows 8 ικανοποιούν τρεις πολύ σημαντικές παραμέτρους ασφαλείας:

  • Ασφάλεια σε επίπεδο hardware
  • Ασφάλεια σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος
  • Ασφάλεια σε επίπεδο οικοσυστήματος εφαρμογών για το tablet.

Η διαχείριση τέτοιων συσκευών μέσω του active directory και η εφαρμογή πολιτικών ασφάλειας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για την ένταξη στα εταιρικά δίκτυα, ενώ σε επίπεδο επικοινωνίας με τον χρήστη μπορούν να υλοποιηθούν νέα χαρακτηριστικά ελέγχου πρόσβασης, πέρα από το συνδυασμό ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης, όπως η αναγνώριση με δακτυλικό αποτύπωμα – ενώ δοκιμάζονται και εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου. Η συμβατότητα με παλαιότερες εφαρμογές, αλλά και η δυνατότητα των Διευθύνσεων Πληροφορικής να εγκαθιστούν τις εφαρμογές λογισμικού που χρειάζονται στην επιχείρηση εκτός του Windows store, αποτελούν δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά των tablet αυτής της κατηγορίας τα οποία είναι σχεδόν αδιάφορα για τα tablet της ευρείας καταναλωτικής αγοράς. Εξοπλισμένη με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, η νέα γενιά των tablets προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό παραγωγικότητας και συμμόρφωσης στις επιχειρησιακές απαιτήσεις ασφάλειας.