Όσο περισσότερο εδραιώνεται το οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα μας, στο οποίο την αιχμή του δόρατος αποτελούν οι εκατοντάδες δραστήριες νεοφυείς επιχειρήσεις, που όλοι ελπίζουμε να γίνουν περισσότερες και πιο επιτυχημένες, τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται προβλήματα, ρήγματα και κενά στη δομή και τη λειτουργία του, τα οποία πρέπει να «επιδιορθωθούν» και μάλιστα τάχιστα, προκειμένου να πάψουν να εμποδίζουν την πρόοδο και την ανάπτυξη του συνόλου.
Τέτοιος, «θεραπευτικός», ήταν ο ρόλος του workshop που πραγματοποιήθηκε χθες, στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στο πλαίσιο συνεργασίας του Uni.fund (ενός από τα νέα funds -μετράει μόλις δυο χρόνια ζωής- τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της επενδυτικής πλατφόρμας equifund, και του μόνου που εστιάζει στην επιχειρηματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα) με συντονίστρια την εταίρο του, καθηγήτρια του ΟΠΑ, Κατερίνα Πραματάρη, και του HEInnovate, μιας κοινής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν να παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση, βέλτιστες πρακτικές και επιτυχημένα «δείγματα γραφής» από το τοπικό ερευνητικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα, αλλά κυρίως να εξετάσει πώς η παραπάνω πρωτοβουλία μπορεί να υποστηρίξει με τα σχετικά «εργαλεία» της τα ελληνικά ιδρύματα, ώστε να αναπτύξουν ακόμα περισσότερες επιχειρηματικές και καινοτόμες δράσεις στο δικό τους περιβάλλον.
Το στίγμα της ελληνικής πραγματικότητας έδωσε ο αναπλ. υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, με χαρακτηριστικές αναφορές στα κονδύλια που διατίθενται για R&D (2,03 δισ. ευρώ το ’18), τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με πλέγμα μέτρων και δράσεων για την ανάπτυξη και για την αναστροφή του brain drain, αλλά και τη δημιουργία Hubs of Regional Excellency στην περιφέρεια, με «προίκα» περίπου 45 εκατ. ευρώ. Ο Υπουργός άφησε να εννοηθεί, πάντως, ότι περιμένει περισσότερα, τόσο από τα funds του equifund, όσο και από τα επιστημονικά και τεχνολογικά πάρκα, ανά την Ελλάδα.
Την πορεία, τους στόχους και τα «εργαλεία» του HEInnovate παρουσίασε ο Peter Bauer εκ μέρους της DG EAC (Εκπαίδευση / Πολιτισμός / Αθλητισμός / Γλώσσες), παρακινώντας τα ΑΕΙ να βρουν στη σχετική ιστοσελίδα (www.heinnovate.eu) οδηγίες, ιδέες, παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές για να αξιοποιήσουν το επιχειρηματικό και καινοτομικό δυναμικό τους.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Paul Hannon, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηγεσίας στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι, μίλησε για την ανάγκη μιας ανατρεπτικής «Ακαδημαϊκής Επανάστασης» κι έδωσε πρακτικές οδηγίες για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Από ελληνικής πλευράς, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Βαρσακέλης, περιέγραψε τις αποτελεσματικές δράσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η Αγγελική Καραγιαννάκη, διευθύντρια του Κέντρου Καινοτομίας ACEin του ΟΠΑ, έδωσε τη δική της οπτική, εστιάζοντας στον επιτυχημένο ετήσιο διαγωνισμό καινοτομίας, στον οποίο συμμετέχουν πλέον ομάδες
από 20 ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η σύντομη παρουσίαση τριών ενδεικτικών παραδειγμάτων ελληνικών startup (Nanoplasmas, PLiN Nanotechnology και Clio Muse) και διαφωτιστικές οι παρεμβάσεις του προέδρου του «Δημόκριτου» Γ. Νούνεση, για τα συντελούμενα στο ΕΚΕΦΕ, του Σπύρου Αρσένη, για τις πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας, και της Ρούλας Μπαχταλιά για το ανανεωμένο egg.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοικτή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι τεσσάρων funds από το «παράθυρο καινοτομίας» του equifund (Αρίστος Δοξιάδης, Big Pi – Γιώργος Μούσμουλας, Metavallon – Στέλιος Ηλιάκης, Uni.fund – Κωνσταντίνος Μαύρος, Velocity Partners, με συντονιστή τον CEO της Innoetics, Αιμίλιο Χαλαμανδάρη), που περιέγραψαν τις ως τώρα εμπειρίες τους, εστιάζοντας κυρίως στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας – ανθρώπινο δυναμικό και χρήματα (ευτυχώς…) υπάρχουν άφθονα!