Το έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) σχετικά με τη Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και την υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης ήταν το κεντρικό θέμα της συνάντησης που είχε χθες ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, και ο ΓΓ του Υπουργείου, Στέλιος Ράλλης, με Δημάρχους της Αττικής (Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού, Βύρωνα, Αγίου Δημητρίου, Ζωγράφου, Αγίας Παρασκευής και Αιγάλεω) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ζήτησαν να ενημερωθούν από το Υπουργείο γι’ αυτό.

Το έργο στηρίζεται σε καινοτόμες λύσεις IoT και περιλαμβάνει αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν την επιλεγμένη θέση, τεχνολογία Geo-Location, η οποία «οδηγεί» τον οδηγό στην ελεύθερη θέση στάθμευσης μέσω mobile app και τον ενημερώνει για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καιρικά φαινόμενα και τις τρέχουσες δραστηριότητες στην πόλη.

Μέσω της ίδιας τεχνολογίας ειδοποιείται η αρμόδια δημοτική υπηρεσία σε περίπτωση παράνομης κατάληψης της θέσης. Σύμφωνα με τον Ν. Παππά, η υλοποίηση του έργου μπορεί να περιορίσει την εκπομπή ρύπων, να δημιουργήσει νέα πηγή εσόδων για τις δημοτικές αρχές, όπως και μια βάση δεδομένων για την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Σ. Ράλλης, τόνισε ότι το έργο βελτιώνει την καθημερινότητα των δημοτών και των πολιτών που επισκέπτονται το Δήμο, ενώ ενισχύει τον προϋπολογισμό των δήμων, καθώς η ελεγχόμενη στάθμευση μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα. Η κεντρική πλατφόρμα του συστήματος θα διαχειρίζεται, σε πρώτη φάση, 20.000 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες εφαρμογές, όπως στο φωτισμό των δρόμων, τους «έξυπνους» κάδοι ή ακόμα για την παροχή ενημερώσεων για εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

Κάθε δήμος θα υπογράφει, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ, ενώ θα αναλαμβάνουν την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, για να ακολουθεί η υπογραφή της εκτελεστικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου και του αναδόχου.