Μόνη απέναντι στους διαδικτυακούς «γίγαντες» στέκεται η Γαλλία, με απόφασή της να επιβάλλει φορολογία στους «GAFA» (Google, Apple, Facebook και Amazon), μετά την αποτυχία εξασφάλισης κοινής ευρωπαϊκής γραμμής επί του θέματος.

Το Παρίσι πιέζει εδώ και καιρό την Ένωση για τη θεσμοθέτηση «φόρου GAFA», κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει προχωρήσει λόγω των αντιστάσεων από χώρες όπως η Ιρλανδία, που φιλοξενεί την ευρωπαϊκή έδρα πολλών εταιρειών τεχνολογίας, μεταξύ αυτών οι Google και Apple. Σύμφωνα με τον γάλλο Υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire, ένα «ειδικό νομοσχέδιο» πρόκειται να παρουσιασθεί εντός των ημερών στο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να ψηφισθεί από τη Βουλή μέσα στο Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιό του, θα φορολογούνται οι επιχειρήσεις που θα καταγράφουν τζίρο 750 εκατ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο και 25 εκατ. ευρώ εντός της Γαλλίας. Η φορολογία θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ το ποσοστό φορολόγησης θα εξαρτάται από τον τζίρο, με ανώτατο όριο 5%. Όπως υποστηρίζει, το νομοθέτημα αυτό θα απέφερε περί τα 500 εκατ. ευρώ για τη χώρα.
(Πηγές: www.challenges.fr, www.theguardian.com)