Λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή της τεχνολογίας, αναρωτιόμαστε αν πραγματικά πρέπει -τουλάχιστον για φέτος- να έχουμε μεγάλες προσδοκίες.

Πόσο γρήγορα πέρασε ένας χρόνος από την τελευταία επίσκεψη μας στο MWC στη Βαρκελώνη! Όποιος δεν είχε να δείξει κάτι σε 5G, απλά παρακολουθούσε τον κόσμο να προσπερνά το περίπτερό του. Βέβαια πολλές υπηρεσίες ήταν σε demo μορφή και τα περισσότερα smartphones της κατηγορίας βρίσκονταν πίσω από κρυστάλλινες προθήκες, λες και βλέπαμε ένα έκθεμα ιστορικής αξίας σε ένα μουσείο. Κάτι που μέχρι ένα σημείο ήταν λογικό μιας και οι πάνω από 100.000 επισκέπτες σίγουρα θα ήθελαν να περιεργαστούν τις πρωτοπόρες συσκευές και όχι απλά να δουν ότι υπάρχουν. Και αν κάτι μπορούσε να ανταγωνιστεί τον κυκλώνα του 5G, αυτό δεν ήταν άλλο από την τάση για εύκαμπτα κινητά και tablet. Ίσως το μόνο σημείο που μάζευε τόσο κόσμο όσο και το 5G.

Τι περιμένουμε λοιπόν να αλλάξει, να προχωρήσει τον επόμενο μήνα που και πάλι η έκθεση να ανοίξει τις πύλες της; Ίσως ένας απλός τρόπος να εκτιμήσουμε τι νέο πρόκειται να δούμε είναι να αναλογιστούμε τα βήματα που έγιναν τους μήνες που πέρασαν από την προηγούμενη διοργάνωση. Και στον τομέα αυτό σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχουν πιλοτικά προγράμματα που δείχνουν τη δύναμη που προσφέρει η νέα τεχνολογία, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε πως έχει αλλάξει τη ζωή σε κάποιες τυχερές γωνιές του πλανήτη. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για την τάση των foldable συσκευών. Στις αλυσίδες λιανικής υπάρχουν εδώ και λίγο καιρό οι πρώτες διαθέσιμες επιλογές αλλά προς το παρόν κανένας γνωστός μου δεν κυκλοφορεί με κάποια από αυτές.

Σίγουρα λοιπόν η επόμενη γενιά συσκευών και υπηρεσιών θα είναι και πάλι στο επίκεντρο. Περισσότερες σε αριθμό, διαθέσιμες στο κοινό που θα επισκεφθεί την έκθεση για δοκιμή και με χαρακτηριστικά που θα κάνουν το επόμενο βήμα. Αν αυτό θα είναι αρκετό για να έχουμε και φέτος την ευφορία που υπήρχε διάχυτη πέρυσί είναι ένα ερωτηματικό και κατά πόσο οι εκθέτες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα που θα ενθουσιάσει, αλλά θα έχει και ουσία. Υπομονή, οι ημέρες πλησιάζουν.