Σύμφωνα με απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι χρήστες οι πολίτες πλέον μπορούν να ζητήσουν – και να απαιτήσουν – από την Google να διαγράψει ευαίσθητα δεδομένα τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει τη διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου και των υποστηρικτών των προσωπικών δικαιωμάτων, που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν «το δικαιώματα να ξεχαστούν» κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να μπορούν να διαγράφουν τα ψηφιακά τους ίχνη από το internet. Η απόφαση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου έρχεται μετά την καταγγελία ενός Ισπανού στον φορέα προστασίας των δεδομένων ότι η ανακοίνωση της δημοπρασίας του σπιτιού του που είχε κατασχεθεί που εμφανιζόταν στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google παραβίαζε την ιδιωτικότητά του.

Σύμφωνα με την Google, η απόφαση είναι απογοητευτική, ενώ αναφέρει ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο στις πληροφορίες που εμφανίζονται στα αποτελέσματα, αφού αποτελούν δεδομένα που είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο internet. Παλαιότερα, η εταιρεία είχε δηλώσει ότι η απαίτηση διαγραφής δεδομένων και πληροφοριών ισοδυναμεί με λογοκρισία. Από την άλλη, η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε., Viviane Reding, χαρακτήρισε την απόφαση «θρίαμβο» για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών. Τέλος, σημειώνεται ότι η απόφαση τονίζει ότι η προστασία και ο έλεγχος των ατομικών δικαιωμάτων αποτελούν προτεραιότητα για την Ε.Ε.