Σημαντικές ανακοινώσεις, ένα φαντασμαγορικό οπτικοακουστικό θέαμα ελεγχόμενο από οντότητα Τεχνητής Νοημοσύνης, μια αποκαλυπτική έρευνα για την υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις και τον αντίκτυπο του ΑΙ στην Ελλάδα, δυο ενδιαφέροντα πάνελ διαλόγου και μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας εφ’ όλης της ύλης – αυτός ήταν ο εντυπωσιακός απολογισμός του δεύτερου κατά σειρά Annual Technology Forum της Grant Thornton, το οποίο πραγματοποιήθηκε αργά προχθές στο Μέγαρο Μουσικής, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Future Unfold». Αρχικά, ανακοινώθηκε η δημιουργία από την εταιρία στη χώρα μας Κέντρου Αριστείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Καζά, να προσθέτει πως η Grant Thornton προχώρησε στην πλήρη αναδιοργάνωσή της και είναι πλέον ένας αμιγώς τεχνολογικός οργανισμός. Το Κέντρο θα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, αλλά και ερευνητικά κέντρα, με στόχο να τα φέρει κοντύτερα στις ανάγκες της βιομηχανίας, ειδικά σε θέματα Μηχανικής Μάθησης, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς και κινητήρια δύναμη για το ΑI στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Καζάς ανακοίνωσε ότι το β’ εξαμ. του επόμενου χρόνου θα παρουσιάσουν τους πρώτους ρομποτικούς συμβούλους στους τομείς χρηματοοικονομικών και ενέργειας, που θα αναλύουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και θα προσαρμόζονται στις συνθήκες της αγοράς και τις ανάγκες των πελατών, συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων τους.
Dragon-O και αγορά
Η οντότητα Τεχνητής Νοημοσύνης Dragon-O, δημιούργημα του Κολομβιανού συνιδρυτή, CEO & διευθυντή της Western Area LedPulse, Ντανίλο Γκράντε και των συνεργατών του, μάγεψε το κοινό με τις τρισδιάστατες μορφές που «ζωντάνευε» με τη βοήθεια 260.000 μικροτσίπ, υψηλής συμπίεσης, τοποθετημένων σε αντίστοιχα φωτάκια LED, ενώ στο τέλος έβγαλε και τα συμπεράσματα της συζήτησης. Που έδωσε, βεβαίως, άφθονη τροφή για σκέψη.Αρχικά, η έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής του ΟΠΑ, Γιώργος Δουκίδης, και πραγματοποιήθηκε στις 7000 σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις, έδειξε ότι -για την ώρα- μόνο μία στις δυο έχει επιχειρηματικά πλεονεκτήματα από την υιοθέτηση ΑΙ, ενώ μόνο το 2% έχουν προχωρήσει σε πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό. Επίσης, μόνο 4% διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις από πλευράς υποδομών, ενώ πολλές βρίσκονται πίσω και από πλευράς κουλτούρας. Λίγο αργότερα, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας, επιβεβαίωσε -μιλώντας στο πρώτο πάνελ- ότι δεν υπάρχει εξοικείωση, όμως «πολλές το θέλουν και πειραματίζονται». Για να συμπληρώσει, στο επόμενο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ότι επίκειται η δημιουργία των AI Factories ανά τη Ευρώπη, που θα βοηθήσουν, ενώ ήδη προσφέρονται σημαντικά κίνητρα για αναβάθμιση υποδομών.
Το πόρισμα για το ΑΙ
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε (μεταξύ αναφορών σε πληθώρα θεμάτων, από τις καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις ως την απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ) ότι μόλις παρέλαβε το πόρισμα της υπό τον Κ. Δασκαλάκη Συμβουλευτικής Επιτροπής για το ΑΙ. Σε πρώτη ανάγνωση, όπως είπε, προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο στην ανάπτυξη και υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς έχουμε υπερεκπροσώπηση σε AI scientists, ανά τον κόσμο.