Μία επένδυση στην blockchain πλατφόρμα trade finance we.trade ανακοίνωσε η IBM, η οποία θα αναλάβει και ρόλο μετόχου στην εταιρεία, μαζί με τις 12 ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι ήδη μέτοχοί της (μεταξύ αυτών και οι Deutsche Bank, HSBC, UBS).

Σημειωτέον ότι πέντε ακόμα ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Eurobank, είναι licensees της we.trade. To μερίδιο της IBM, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της we.trade, Ciaran McGowan, θα ανέλθει στο 7%, ενώ το ύψος της επένδυσης δεν έχει γίνει γνωστό. Σύμφωνα με την IBM, η ενισχυμένη συνεργασία της με την we.trade θα της επιτρέψει να επεκτείνει το δίκτυό της και να επιταχύνει τη διεθνή επέκτασή της.

Αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιούλιο, η we.trade, που σήμερα εξυπηρετεί πλήρως δύο τράπεζες, θα επεκτείνει τις υπηρεσίες της και σε άλλες τράπεζες και πελάτες της ανά την Ευρώπη, προτού επεκτείνει διεθνώς το δίκτυό της, ξεκινώντας από την Ασία. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι εργασίες για τη διαλειτουργικότητα της we.trade με άλλα blockchain δίκτυα, όπως αυτό της πλατφόρμας eTradeConnect, την οποία υποστηρίζουν 12 ασιατικές τράπεζες.
Βασισμένη στην IBM Blockchain Platform

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IBM σε πάνω από χίλιους οργανισμούς παγκοσμίως, η πρόσβαση σε νέες αγορές αποτελεί ένα από τα κορυφαία κίνητρα για συνεργασία με ένα υπάρχον blockchain δίκτυο, όπως αυτό της we.trade. Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα we.trade έχει βασιστεί στην πιο πρόσφατη έκδοση της IBM Blockchain Platform και βοηθά στην αυτοματοποίηση πολλών διεργασιών που σχετίζονται με το trade finance, παρέχοντας παράλληλα πρόσβαση σε υπηρεσίες ασφάλισης, πιστοληπτικής ικανότητας και logistics.

Σύμφωνα με την IBM, τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί αυξημένο ενδιαφέρον για την πλατφόρμα, καθώς πολλές εταιρείες προχωρούν σε κινήσεις για την αντικατάσταση των έγχαρτων διαδικασιών trade finance από ψηφιακές λύσεις. «Η στρατηγική κατεύθυνση για την we.trade και την IBM είναι εστιασμένη στην ώθηση της ανάπτυξης και της διαφάνειας σε ολόκληρο το οικοσύστημα των συναλλαγών, με συνεργασία για την επέκταση της επίδρασης του δικτύου του blockchain και επεκτείνοντας την πρόσβαση στο trade finance και άλλες υπηρεσίες στην αγορά», δήλωσε ο Jason Kelley, GM Blockchain Services της IBM.