Η IDC κοίταξε την …κρυστάλλινη σφαίρα της για να δει προς το πού πάει το μέλλον τους CIOs.  Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει σε δέκα σημαντικές προβλέψεις, παρέχοντάς τους έτσι ένα στρατηγικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να βασιστούν για καθοδηγήσουν τους οργανισμούς τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Σύμφωνα με τον Serge Findling, Vice President of Research στο IDC IT Executive Program (IEP), οι CIOs καλούνται να επανεξετάσουν τα τμήματά τους, ώστε να μπορέσει η επιχείρησή τους να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της ψηφιοποίησης. Οι δέκα προβλέψεις της IDC συνοψίζονται ως εξής:

– Έως το 2021 το 70% των CIOs θα παρέχει «ευέλικτη συνδεσιμότητα» μέσω APIs και αρχιτεκτονικών, συνδέοντας ψηφιακές λύσεις από διαφορετικούς παρόχους
– Έως το 2021 το 70% των CIOs θα εφαρμόζει ανάλυση δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη σε λειτουργίες, εργαλεία και διαδικασίες του ΙΤ, μειώνοντας τα έξοδα της επιχειρήσεις και αυξάνοντας την ευελιξία και καινοτομία της.
– Έως το 2022 το 65% των CIOs θα έχουν εκσυγχρονίσει τα guidelines διακυβέρνησης του τμήματός τους, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και μειώνοντας τα ρίσκα της τεχνητής νοημοσύνης, του Machine Learning, όπως και της προστασίας προσωπικών δεδομένων και των ethics.
– Έως το 2020 το 75% των επιτυχημένων ψηφιακών στρατηγικών θα εφαρμόζονται από μετασχηματισμένους και εκσυγχρονισμένους οργανισμούς Πληροφορικής
– Έως το 2020 το 80% των IT Manager αναμένεται να πληροί τους επιχειρηματικούς δείκτες (KPIs) και μετρήσεις αποτελεσματικότητας του ΙΤ στην επιχειρηματική απόδοση.
– Έως το 2020 το 60% των CIOs θα συνεχίσει να αναπτύσσει την προστασία των ψηφιακών δεδομένων και της ιδιωτικότητας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε εκτός από την πρόληψη των επιθέσεων στο κυβερνοχώρο, οι εταιρείες να μπορούν να ανακάμψουν με βιώσιμο τρόπο από δυσμενείς καταστάσεις και γεγονότα.
– Έως το 2022 το 75% των CIOs θα αποτυγχάνει στα καθήκοντά του, αν οι εταιρείες δεν διαθέτουν εξουσιοδοτημένη ομάδα προϊόντων Πληροφορικής που θα επιτρέπει την ψηφιακή καινοτομία και την επεκτασιμότητα.
– Έως το 2022 η διαθέσιμη δεξαμενή ταλέντων για τις αναδυόμενες τεχνολογίες δεν θα μπορεί να καλύψει ούτε το 30% της παγκόσμιας ζήτησης.
– Έως το 2021 το 65% των CIOs θα επεκτείνουν τις πρακτικές agile/DevOps σε όλη την επιχείρηση, για την επίτευξη της ταχύτητας που απαιτείται για την καινοτομία, εκτέλεση και αλλαγή.
– Έως το 2023 το 70% των CIOs θα αποτυγχάνει επαγγελματικά, αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την IT διακυβέρνηση & στρατηγική, όπως και τις λειτουργίες Πληροφορικής στο πλαίσιο των υφιστάμενων τεχνολογιών αιχμής, operations και IT.