Θεσμός πια, στην ένατη χρονιά του, ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαίωσε χθες για άλλη μια φορά πόσο σημαντικός είναι για τo startup (και όχι μόνο) οικοσύστημα της χώρας μας.

Ως είθισται «καλοκουρδισμένος» και σωστά δομημένος, μέσα στο λαμπρό αίθριο του Μεγάρου Μελά, έδωσε μια σαφή εικόνα των τάσεων και των αναζητήσεων των ανήσυχων (ανεξαρτήτως ηλικίας) μυαλών της χώρας, που μένουν εδώ και επιμένουν. Κι όπως λέει η γνωστή ρήση, οι επιμένοντες νικούν – αν όχι στην πρώτη, τουλάχιστον σε κάποια από τις επόμενες προσπάθειες.

Κι ήταν πολλοί οι ‘επιμένοντες’ χθες – από τις 331 προτάσεις που κατατέθηκαν από αντίστοιχες ομάδες, με 574 συνολικά συμμετέχοντες, 20 προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο και μαζί με άλλες 8 από συνεργαζόμενους φορείς κρίθηκαν από επιτροπή πανεπιστημιακών και στελεχών της τράπεζας, για να επιλεγούν οι 10 του τελικού.

Την πρώτη θέση και το έπαθλο των 20.000 ευρώ κατέκτησε η ομάδα Linked Business (επικεφαλής ο ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Μιχάλης Βαφόπουλος) με την ομώνυμη σουίτα, η οποία παρέχει (βασισμένη στην αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων) πλήρη, διαφανή και στοχευμένη τμηματοποίηση της αγοράς με βάση την εμπορική δραστηριότητα και τη γεωγραφία των επιχειρήσεων.

Τη δεύτερη θέση (έπαθλο 10.000 ευρώ) κατέκτησε η πρόταση ShopMind (λογισμικό που επεξεργάζεται και αναλύει δεδομένα από το χώρο της λιανικής, με στόχο να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τον σχεδιασμό ενεργειών marketing), την τρίτη (έπαθλο 6.000 ευρώ) η πρόταση Ferryhoppers (πλατφόρμα κρατήσεων για συνδυασμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια) και την τέταρτη η PlantBox (έπαθλο 4.000 ευρώ, για το πρώτο πλήρως τυποποιημένο και συσκευασμένο δεντράκι ελιάς, το οποίο μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα, οικονομικά και με ασφάλεια σ‘ ολόκληρο τον κόσμο).

Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι προτάσεις Dogs’ Voice, PlexEarth, Followgreen, Coffee-eco, Biomimetic και Φωτοβολταϊκός Διαχειριστής Θερμικής Ενέργειας. Μιλώντας εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του ΔΣ Κώστας Μιχαηλίδης κάλεσε τους νέους να επιδείξουν τόλμη, αποφασιστικότητα και διάθεση για ηγεσία, μαζί φυσικά με ταχύτητα, ευελιξία και συνεχή προσαρμοστικότητα, ανάλογα με τα κελεύσματα των καιρών.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια Λιανικής, Χριστίνα Θεοφιλίδη, αφού έκανε μια ανασκόπηση των εννιά χρόνων του διαγωνισμού (3500 ιδέες που κατατέθηκαν ως σήμερα, δεν είναι καθόλου λίγο, ούτε και οι 500.000 € που έχουν δοθεί σε έπαθλα…), τόνισε ότι η τράπεζα έχει ήδη στηρίξει τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις (από τις οποίες δημιουργήθηκαν περισσότερες από 600 νέες θέσεις εργασίας) με συνολικά 32 εκατ. € και υπογράμμισε ότι -εκτός των κεντρικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα- η ΕΤΕ έχει δημιουργήσει αντίστοιχα περιφερειακά κέντρα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των τοπικών οικοσυστημάτων.