Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Inquirer, η οποία επικαλείται φήμες, η Microsoft ενδέχεται να εγκαταλείψει το λειτουργικό Windows Phone για χάρη του Android της Google στα μελλοντικά της smartphone.

Σύμφωνα με Tweet του MSNerd, ο CEO της Microsoft, Satya Nadella και η διοικητική ομάδα συζητούν να εγκαταλείψουν ενδεχομένως το Windows Phone από τα smartphones και τα μικρά tablet. Αντιθέτως, σύμφωνα με tweets, η Microsoft θα προσφέρει το Android προεγκατεστημένο με τις αντίστοιχες εφαρμογές και υπηρεσίες. Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τη Dell και την Samsung ώστε να εγκαταστήσει τις εφαρμογές της στα αντίστοιχα Android tablets. «Η Microsoft θα προσέφερε τις εφαρμογές της στις συσκευές με Google Play δεχόμενη ως αντάλλαγμα από την Google τους χάρτες, το Youtube κοκ.»

Θα πρέπει να δεχτούμε τις παραπάνω φήμες ως αρκετά πρώιμες, ωστόσο ακολουθούν την εσωτερική ανακοίνωση με την οποία ο Nadella ενημέρωσε το προσωπικό ότι «θα πάρουμε κάποιες σκληρές αποφάσεις για τις περιοχές που δεν αποδίδουν». Σε αυτό το πλαίσιο, έρευνα της εταιρείας Kantar Worldpanel ComΤech η οποία δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, τα Windows Phone αντιπροσωπεύουν μόλις το 8% των πωλήσεων smartphones στη Βρετανία, σε σύγκριση με το 52,9% του Android και το 32,1% του iOS της Apple. Στις επιχειρήσεις, το Microsoft mobile OS έχει πετύχει μόλις 1% των ενεργοποιήσεων για το πρώτο τρίμηνο, όπως υποστηρίζει η Good Technology. Πάντως τα δεδομένα δείχνουν ότι η εταιρεία δεν φαίνεται να εγκαταλείπει τα σχέδιά της καθώς έχει ήδη ανακοινώσει το λανσάρισμα του Windows 10 Mobile αργότερα μέσα στο έτος.