Οι επενδύσεις στο ΙΤ αναμένεται να αγγίξουν τα 3,8 τρισ. δολάρια παγκοσμίως μέσα στο 2014, αυξανόμενες κατά 3,8% σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με την Gartner. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, δεν είναι αυτή η ανάπτυξη, αλλά οι προοπτικές που δημιουργούνται για τους Διευθυντές Πληροφορικής μέσα από την επικράτηση ενός νέου ψηφιακού κόσμου.
Οπως εκτιμά η Gartner ο ψηφιακός κόσμος είναι πραγματικότητα και σηματοδοτεί την έναρξη μια νέα εποχής, της εποχής της Ψηφιακής Βιομηχανικής Οικονομίας. Αυτή η εποχή κτίζεται στα θεμέλια των νέων δυνάμεων (cloud, social collaboration, mobile και Big Data) και του Internet of Everything, συνδυάζοντας τον φυσικό με τον εικονικό κόσμο.H ψηφιοποίηση εκθέτει κάθε μέρος της επιχείρησης και των λειτουργιών της σε αυτές τις δυνάμεις. Επηρεάζει το πώς προσεγγίζονται οι πελάτες, πώς τρέχουν οι λειτουργίες της επιχείρησης και το πώς δημιουργούνται έσοδα ή παρέχονται υπηρεσίες. Οι οργανισμοί που το κάνουν αυτό σήμερα, αποτελούν αυτές που θα καθοδηγούν τη νέα εποχή της Ψηφιακής Βιομηχανικής Οικονομίας.
Η οικονομική επίδραση του Internet of Things
Το 2009, υπήρχαν 2,5 δισ. συνδεδεμένες συσκευές με μοναδικές διευθύνσεις IP, οι περισσότερες εκ των οποίων σχετίζονται με συσκευές που οι άνθρωποι μεταφέρουν, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα και οι προσωπικοί υπολογιστές. Το 2020 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν 30 δισ. συσκευές συνδεδεμένες με μοναδικές διευθύνσεις IPs, οι περισσότερες εκ των οποίων θα αφορούν προϊόντα. Αυτό δημιουργεί μια νέα οικονομία. Στην πραγματικότητα, η Gartner εκτιμά ότι η συνολική οικονομική αξία του Internet of Things θα ανέρχεται στα 1,9 τρισ. δολάρια μέσα στο 2020, προς όφελος μιας μεγάλης γκάμας βιομηχανιών, όπως της υγείας, του retail και των μεταφορών. Η υπολογιστική ισχύς θα γίνει φθηνή και θα εξαπλωθεί παντού, στα κοσμήματά μας, στα ρούχα μας, σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Η αγορά IT αλλάζει
O ψηφιακός κόσμος αλλάζει ισχυρά την αγορά IT μέσω του Internet of Things, όπως αναφέρει η Gartner. Στον τεχνολογικό και τηλεπικοινωνιακό τομέα τα έσοδα που θα σχετίζονται με το Internet of Things θα ξεπεράσουν τα 309 δισ. δολάρια έως το 2020. Οι έξυπνες φορητές συσκευές κατακτάνε τον τεχνολογικό κόσμο. Το 2017, τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και τα υπερφορητά PCs θα συγκεντρώνουν περισσότερο από το 80% των δαπανών που θα γίνονται για τις συσκευές.
Η Gartner προβλέπει, ακόμα, ότι το 2017 σχεδόν οι μισοί από τους υπολογιστές που θα αγοράζονται για πρώτη φορά θα είναι tablets. Επιπλέον, το mobile θα αποτελεί την κύρια πλατφόρμα προορισμού για όλες τις εφαρμογές. Ο ψηφιακός κόσμος τρέχει ταχύτερα για πολλούς παραδοσιακούς προμηθευτές του IT. Στο παρελθόν, οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες κυριαρχούσαν στην αγορά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ωστόσο, οι κορυφαίοι σήμερα σε περιοχές όπως είναι το cloud και το mobile δεν ήταν καν στην ατζέντα των CIOs πριν από πέντε χρόνια. Αυτό που πουλούσαν πολλοί παραδοσιακοί vendors του IT στο παρελθόν, συχνά δεν είναι αυτό που χρειάζονταν κανείς για το ψηφιακό μέλλον.
Η στρατηγική καναλιού, οι πωλήσεις, το οικοσύστημα συνεργατών αμφισβητείται από διαφορετικούς ανταγωνιστές, νέα αγοραστικά κέντρα και διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα πελατών. Η ψηφιοποίηση δημιουργεί ένα επιταχυνόμενο από την τεχνολογία περιβάλλον σε όλο τον κόσμο. Πολλές από τις εταιρείες που ηγούνται σήμερα στο ΙΤ ίσως χάσουν τη θέση του στη νέα εποχή της ψηφιοποιημένης οικονομίας.
Ασφάλεια και Big Data
Ολα τα “things” που συνδέονται στο Internet παράγουν δεδομένα. Οι άνθρωποι και δραστηριότητές τους δημιουργούν δεδομένα. Οι «έξυπνες» μηχανές καταναλώνουν και παράγουν δεδομένα και οι φορητές συσκευές αποτελούν τα παράθυρα σε αυτά τα δεδομένα. Με όλα αυτά τα πολύτιμα δεδομένα μέσα σε ένα οργανισμό ΙΤ, η προστασία τους θα αποτελεί μια συνεχή ανησυχία, τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό ενός οργανισμού. Η προστασία όλων των ενσωματωμένων τεχνολογιών που διαθέτει ένας οργανισμός τώρα, ίσως αποτελεί την πιο σημαντική λειτουργική ευθύνη που θα έχει ένας CIO το 2020.
Η ψηφιοποίηση θα δημιουργήσει νέες υποδομές και νέες ευπάθειες στο ΙΤ. Kαθώς οι κίνδυνοι και οι απειλές είναι πολλές και διαφορετικής φύσεως, η Gartner συστήνει τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου από vendors λύσεων και προϊόντων ασφάλειας, καθώς ένας και μόνο vendor δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε όλα. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για ένα περισσότερο ευέλικτο και ελαστικό μοντέλο ασφάλειας στο ΙΤ.