Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο δίκτυο Bloomberg, η Nokia σε συνεργασία με εταιρείες συμβούλων εξετάζει τη στρατηγική της επιχειρηματικής της εξέλιξης, συμπεριλαμβάνοντας στα πιθανά σενάρια τη συγχώνευση και την πώληση.

Η εταιρεία αρνείται ότι εξετάζει αυτά τα δύο σενάρια, ωστόσο τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τον ανταγωνισμό. Στην πρόσφατη οικονομική της αναφορά, η εταιρεία περιγράφει το 2020 ως μια «χρονιά προκλήσεων», και μεταξύ άλλων εγείρει το θέμα της επάρκειας μετρητών.

Ήδη, η εταιρεία έχει ανακοινώσει μειωμένες προβλέψεις εσόδων για το 2019 και το 2020 και επιπλέον ανέστειλε την πληρωμή μερίσματος, προκειμένου να εξασφαλίσει μετρητά για να στηρίξει τις επενδύσεις της σε τεχνολογία 5G. Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, πηγαίνοντας προς την εποχή του 5G, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα δίκτυα της εν λόγω τεχνολογίας.

Μicrosoft, HPE, Dell, Cisco, ZTE μεταξύ των πιθανών διεκδικητών 
Μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών θα μπορούσαν να είναι μια από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, οι οποίες αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό της Huawei. Άλλα σενάρια βλέπουν τη Nokia να εξαγοράζεται από μια εκ των Microsoft, HPE και Dell, οι οποίες θα δημιουργήσουν με αυτόν τον τρόπο ένα νέο τομέα προϊόντων, προκειμένου να μπουν σε μια αγορά που θα έχει αξία πάνω από 47 δισ. δολάρια μέχρι το 2022.

Τέλος, άλλες εταιρείες όπως η Cisco και η ZTE θα ήθελαν να συγχωνευτούν με τη Nokia, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό σχήμα απέναντι στη Huawei, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερα από 90 συμβόλαια 5G, εκ των οποίων τα 47 στην Ευρώπη. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ericsson με 79 συμβόλαια και στην τρίτη η Nokia με τουλάχιστον 63.