Η Samsung «εκθρόνισε» την Apple από την κορυφή των κατασκευαστών smartphones στον κόσμο, με τις παγκόσμιες αποστολές iPhone της Apple να σημειώνουν πτώση σχεδόν σε διψήφιο ποσοστό κατά το α’ τρίμηνο του 2024, άλλο ένα πλήγμα που δέχεται ο τεχνολογικός κολοσσός από την αρχή τους έτους. Σύμφωνα με την IDC, οι αποστολές smartphone της Apple μειώθηκαν στα 50,1 εκατομμύρια μονάδες το α’ τρίμηνο του 2024, εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 9,6%.

Οι πωλήσεις της Apple κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τη συνολική αγορά των smartphones, αφού οι πωλήσεις τους ενισχύθηκαν κατά 7,8% χάρη στην εκτίναξη των αποστολών smartphones από κινεζικές κατασκευάστριες εταιρείες. Η μείωση των αποστολών iPhone έφερε τη Samsung στην κορυφή των κατασκευαστών smartphone στον κόσμο για το α’ τρίμηνο του 2024, με 60,1 εκατ. αποστολές. Παρόλο που ξεπέρασε την Apple, και η Samsung είδε τις αποστολές της να μειώνονται, κατά 0,7% σε ετήσια βάση.

Ο κινεζικός γίγαντας smartphone Xiaomi διατήρησε τη θέση του ως ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, ενώ οι αποστολές του σημείωσαν μεγάλη αύξηση κατά 33,8%. Μια άλλη κινεζική εταιρεία η Transsion, η οποία κατασκευάζει smartphones χαμηλού κόστους που είναι δημοφιλή στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία, είδε τις αποστολές της το α’ τρίμηνο να διπλασιάζονται σχεδόν από 15,4 εκατ. το 2023 σε 28,5 εκατ. φέτος. Την πρώτη πεντάδα κλείνει η OPPO με 25,2 εκατ. ευρώ αποστολές το εξεταζόμενο διάστημα. Συνολικά, η παγκόσμια αγορά smartphone γνώρισε άνοδο 7,8% στις 289,4 εκατομμύρια μονάδες για το τρίμηνο από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο.

Επάνοδος της αγοράς
«Η αγορά των smartphone επανέρχεται πιο ισχυρή, αλλά και αλλαγμένη, μετά από μια περίοδο κάμψης που διήρκησε δύο χρόνια. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε να αυξάνεται η μέση τιμή πώλησης των κινητών τηλεφώνων καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν πιο ακριβές συσκευές γνωρίζοντας ότι θα κρατήσουν τις συσκευές τους περισσότερο. Επιπλέον, σημειώνονται ανακατατάξεις στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων εταιρειών, οι οποίες πιθανότατα θα συνεχιστούν, καθώς οι παίκτες της αγοράς προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους», αναφέρει σε ανάλυσή της η IDC.