Το συστατικό που κρατά τον κόσμο της τεχνολογίας και την εξέλιξή του σε διαρκή κίνηση.

Στον χώρο της επιστήμης το μυστήριο της σκοτεινής ύλης βρίσκεται στην σχεδόν αόρατη παρουσία της γύρω μας. Δεν αντανακλά το φως, δεν εκπέμπει φως και δεν φαίνεται να αλληλεπιδρά με άλλα στοιχεία με σημαντικό τρόπο. Χωρίς όμως αυτή, τα αστέρια του γαλαξία μας θα είχαν διασκορπιστεί στο διάστημα. Μια μαγική ακόμη για την ανθρώπινη γνώση δύναμη, που εξασφαλίζει ότι όλα είναι σε τάξη.

Στον χώρο της τεχνολογίας τώρα, υπάρχει ένα στοιχείο που μπορούμε να θεωρήσουμε ότι παίζει έναν ανάλογο ρόλο και αποτελεί την δύναμη που ωθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και συγχρόνως κρατάει όλα τα κομμάτια ενωμένα σε ένα κοινό στόχο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον ψηφιακό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των εξελίξεων. Ο άνθρωπος ξεκίνησε την πορεία του από έναν αναλογικό κόσμο και η μετάβασή του στην τεχνολογία και την εξέλιξη της είχε πάντα σαν συνδετικό κρίκο την ψηφιακή έκφραση του. Όσο η εξέλιξη του ψηφιακού κόσμου προχωρά, τόσο αυτή ενσωματώνει και περισσότερες εκφράσεις της ανθρώπινης ζωής με τελικό στόχο της ψηφιοποίηση κάθε ενέργειας και πράξης.

Η τάση για τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αλλά και υλοποίησης του ΙοΤ (Internet of things) και ΙοΕ (internet of everything) είναι ένα δείγμα ότι ο ψηφιακός τρόπος έκφρασης και ζωής διεκδικεί να ενσωματώσει και να κρατήσει ενωμένο κάθε κομμάτι της ανθρώπινης ζωής και έκφρασης. Και ίσως για πρώτη φορά αυτό μοιάζει να μην ξενίζει την πλειοψηφία, που παλαιότερα είχε δεύτερες σκέψεις για την αλλαγή αυτή. Ίσως είναι ένα φαινόμενο ανάλογο με την σκοτεινή ύλη του σύμπαντος, που ποτέ δεν μπορέσαμε να δούμε, κάποια στιγμή ανακαλύψαμε την ύπαρξή της, την αμφισβητήσαμε αλλά τελικά ήρθε η στιγμή της αποδοχής.