Ποιες ειδικότητες αναζητούν περισσότερο οι εταιρείες; Ποια είναι τα πιο περιζήτητα skills; Ποιες γλώσσες προγραμματισμού κάνουν τους υποψήφιους περιζήτητους;

Η αγορά των developers βρίσκεται σε άνθιση, κι όμως πολλοί νέοι επαγγελματίες δυσκολεύονται να βρουν μια θέση εργασίας τη στιγμή που πολλές εταιρείες δεν μπορούν να προσελκύσουν τον ιδανικό γι’ αυτές υποψήφιο. Γι’ αυτό το σκοπό η TechTalent, η ελληνική πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για developers , διεξήγαγε πανελλαδική έρευνα, με στόχο να καταγράψει και να αποτυπώσει τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και να βοηθήσει να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση εργασίας του κλάδου.

Όπως καταγράφει η έρευνα, το εργατικό δυναμικό των developers είναι νεαρό σε ηλικία, με το 48% να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25-35 ετών. Επιπλέον, 66% των συμμετεχόντων αναζητούν νέες ευκαιρίες και 60% διατίθενται να μετακομίσουν σε ένα νέο μέρος αν βρουν μια θέση που να τους ταιριάζει περισσότερο. Από αυτούς που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, 50% είναι Junior developers, 46% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και 22,2% έχουν μεταπτυχιακό τίτλο.

Έντονη είναι η επικράτηση των ανδρών (85,8%) έναντι των γυναικών, με το 75% των συμμετεχόντων να αναφέρει ότι είναι ανύπανδροι. Σχεδόν οι μισοί (51,3%) ανέφεραν ότι είναι πλήρως απασχολούμενοι, ενώ το ίδιο περίπου ποσοστό (48,9%) παίρνουν μέσο ετήσιο μισθό πάνω από 15.000 ευρώ. Η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού είναι η HTML (73,3% κατέχει τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις), ενώ ακολουθεί η Javascript (64,6%). Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει μια «ζωντανή» κοινότητα προγραμματιστών στην Ελλάδα, αποτελούμενη από μέλη με διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας, που διαθέτουν ποικίλες δεξιότητες και προέρχονται από διαφορετικό εκπαιδευτικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Η έρευνα αναλυτικά φιλοξενείται εδώ.