Το διήμερο δικτυακό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΡΟ) με τον εύγλωττο τίτλο The role of Patents in an AI-driven world, προφανώς δεν είναι το πρώτο που ασχολείται με μια ακόμα πτυχή του ευρύτατου χώρου της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ανατρεπτικών επιπτώσεών της στην καθημερινότητά μας, καθ’ οδόν προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Αυτό που το διαφοροποιεί, όμως, είναι το εύρος και το βάθος της διπλής προσέγγισής του: από τη μια, εξέτασε ως ποιο βαθμό οι εφευρέσεις που αξιοποιούν ΑΙ μπορούν να προστατευτούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, κι από την άλλη παρουσίασε λύσεις και τρόπους με τους οποίους τα ανάλογα γραφεία ανά τον κόσμο (το «δικό μας», το ευρωπαϊκό, είναι ένα από τα ΙΡ5 που ελέγχουν το 85% των πατεντών παγκοσμίως, ενώ υπάρχουν, επίσης, πλήθος περιφερειακά και εθνικά) μπορούν να βελτιώσουν τη δική τους λειτουργία και αποδοτικότητα.

Η Ευρώπη στο κατόπι των ΗΠΑ και της Ασίας

Στο πλαίσιο του πρώτου σκέλους, παρουσιάσθηκε από τον Chief Economist του ΕΡΟ, Yann Ménière, και η έρευνα για τις ευρωπαϊκές επιδόσεις στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (το NetFAX δημοσίευσε τα βασικά συμπεράσματά της την περασμένη Τετάρτη), με στοιχεία που δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν έχει βρει ακόμα τον ρυθμό της και υπολείπεται τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ασίας. Υστερούμε, επίσης, τόσο στην ισχύ των clusters καινοτομίας -τα ευρωπαϊκά βρίσκονται όλα από τη 14η θέση και κάτω- όσο και στην παγκόσμια κατάταξη των εταιριών από πλευράς πατεντών, με δυο μονάχα στο Top-10, τις Ericsson και Nokia, στην 8η και 9η θέση, αντίστοιχα.

 Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες

Την ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικής σε θέματα ΙΡ απ’ όλες τις επιχειρήσεις – δημιουργούς και ειδικά τις ΜΜΕ τόνισε εξαρχής ο πρόεδρος του ΕΡΟ, Antonio Campinos, αναγνωρίζοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ήρθε για να μείνει με ό,τι σημαίνει αυτό, από πλευράς προκλήσεων και ευκαιριών. Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε τη δημιουργία ενός εξυπνότερου και ασφαλέστερου κόσμου, με αυξημένη αειφορία, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι διπλώματα ευρεσιτεχνίας απονέμονται μόνο σε υπαρκτά πρόσωπα και όχι σε avatar ή συστήματα ΑΙ. Τόνισε ότι πληθαίνουν συνεχώς οι σχετικές εφαρμογές, με έμφαση στη Μηχανική Μάθηση, ενώ ειδική μνεία έκανε στα ακριβέστατα συστήματα αυτόματης μετάφρασης που οι ίδιοι δημιούργησαν για τρεις αρχικά και περισσότερες στο μέλλον γλώσσες. Την πρόοδο κάθε γραφείου παρουσίασαν εκπρόσωποι των τεσσάρων άλλων, με κοινό παρονομαστή την αποφασιστικότητα για συνεργασία και συμπόρευση, ιδίως στα καινούρια θέματα ΑΙ προδιαγραφών και ηθικής τάξης, ενώ το διεθνές πάνελ που ακολούθησε αποφάνθηκε ότι πατέντα παίρνουν οι εφαρμογές και όχι οι αλγόριθμοι. Μάλιστα, έγιναν αναφορές και σε σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Άκρως ενδιαφέρουσες ήταν οι παρουσιάσεις του Βρετανού εφευρέτη Steve Lindsey για τον καινοτόμο συμπιεστή και το smart factory που ίδρυσε και της Nuria Oliver για το European Lab for Learning & Intelligent Systems – ELLIS (η Ελλάδα για την ώρα, απούσα), ενώ εποικοδομητική ήταν και η συζήτηση επί της ευρωπαϊκής στρατηγικής σε θέματα ΑΙ. Κι επειδή, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, όλο και κάποιον Έλληνα θα βρεις από κάτω, η εκδήλωση του ΕΡΟ δεν αποτελούσε εξαίρεση: την ευθύνη για την παρουσίαση (σε αγαστή συνεργασία με το smart avatar, Data) είχε η βιολόγος και ανώτερο στέλεχος του Γραφείου, Αλίκη Νυχογιαννοπούλου, ενώ την τελευταία ενότητα συντόνισε ο νομικός – μέλος του τομέα European & International Legal Affairs του EPO, Πάνος Ρηγόπουλος.