Ο τρόπος με τον οποίο οι τεχνολογίες, και ειδικά η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), αναδιαμορφώνουν τις στρατηγικές και τις λειτουργίες των επιχειρήσεων αναλύθηκε στο πάνελ με τίτλο «The CEO’s New Technology Agenda», στο πλαίσιο του χτεσινού 19th Directors Forum. Τη συζήτηση συντόνισε ο Μιχάλης Μωραΐτης, IT Strategist και CIO, ενώ συμμετείχαν ο Δημήτριος Δέμος (CEO της φαρμακοβιομηχανίας DEMO), η Μαρία Βερούχη (Managing Director της Edenred Greece) και ο Θεόδωρος Καρούτζος (CEO της Affidea Greece).

Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τις επιπτώσεις της ΤΝ στην ηγεσία των επιχειρήσεων και πώς αυτή αλλάζει τη λειτουργία τους σε κρίσιμους τομείς. Ο Θεόδωρος Καρούτζος επεσήμανε ότι η ΤΝ έχει ήδη επαναπροσδιορίσει τον τομέα της υγείας, επηρεάζοντας διαδικασίες όπως η διάγνωση, η εξατομικευμένη φροντίδα υγείας και η ανάλυση ιατρικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η τεχνολογία επιτρέπει την ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ακρίβεια στις διαγνώσεις και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις. Επισήμανε ότι η ΤΝ έχει τη δυνατότητα να προβλέψει την εξέλιξη ασθενειών με ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν.

Επίσης, ο κ. Καρούτζος εξήγησε πώς η ΤΝ διευκολύνει τις διεθνείς συνεργασίες και την επικοινωνία με παρόμοιους οργανισμούς, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της εμπειρίας των ασθενών στα διαγνωστικά κέντρα της Affidea, υπογραμμίζοντας πως η χρήση εικονικής περιήγησης μειώνει το άγχος των ασθενών και βελτιώνει την εξυπηρέτησή τους.

Πολιτισμική αλλαγή και η υιοθέτηση της ΤΝ
Η Μαρία Βερούχη εστίασε στην αναγκαιότητα να ενσωματωθεί η ΤΝ στην εταιρική στρατηγική μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης. Όπως ανέφερε, δεν είναι αρκετό να διαθέτουν οι εταιρείες τους πόρους ή τις πλατφόρμες για την υιοθέτηση της ΤΝ καθώς η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διαμόρφωση της σωστής κουλτούρας ηγεσίας. Παράλληλα, τόνισε τη διαφορά στην υιοθέτηση της ΤΝ μεταξύ διαφορετικών χωρών, αναφέροντας στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι μόνο το 4% των ελληνικών εταιρειών χρησιμοποιεί ΤΝ, σε σύγκριση με το 15% στη Βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, η ίδια υπογράμμισε ότι το βασικό πρόβλημα δεν έγκειται στις δεξιότητες ή τις γνώσεις, αλλά στο mindset και τη βούληση να αγκαλιάσουν τις νέες τεχνολογίες.

Ένα βασικό στοιχείο που ανέφερε η κυρία Βερούχη είναι η αναγκαιότητα να παρουσιαστεί η ΤΝ με απλό και κατανοητό τρόπο στους εργαζόμενους, προκειμένου να ξεπεραστούν φόβοι όπως ο κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας. Επίσης, αναφέρθηκε στη στρατηγική της Edenred να δημιουργήσει μια τοπική ομάδα στην Ελλάδα αφοσιωμένη στην ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ, χωρίς να περιμένει αποκλειστικά από τη μητρική εταιρεία να της προσφέρει τα εργαλεία που εκείνη δημιουργεί.

Η φαρμακοβιομηχανία και η ΤΝ
Από την πλευρά του, ο Δημήτριος Δέμος μίλησε για τον ρόλο της ΤΝ στη φαρμακοβιομηχανία, επισημαίνοντας την ταχύτητα με την οποία γίνονται πλέον οι επιστημονικές έρευνες και οι κλινικές μελέτες. Ο κ. Δέμος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πώς η ΤΝ υποστηρίζει την έρευνα για ορφανές νόσους και πώς βελτιώνει την αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων. Τόνισε ότι χάρη στην ΤΝ, οι διαδικασίες παραγωγής και διανομής γίνονται πιο αποδοτικές, κάτι που είναι κρίσιμο για τον κλάδο των γενόσημων φαρμάκων, στον οποίο ανήκει η DEMO.

Επιπλέον, ο κ. Δέμος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ελληνικής αγοράς, σημειώνοντας ότι σήμερα ο ανταγωνισμός μετατοπίζεται από τις πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς στην προσέλκυση και διακράτηση ταλέντων. Υπογράμμισε ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό για τα νέα ταλέντα, τα οποία έχουν περισσότερες επιλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τέλος, υποστήριξε ότι με τη βοήθεια της ΤΝ η ανθρωπότητα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την επόμενη πανδημία που θα εμφανιστεί -όπως προέβλεψε- μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Συμπερασματικά, το πάνελ «The CEO’s New Technology Agenda» ανέδειξε την κεντρική θέση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαμόρφωση του μέλλοντος των επιχειρήσεων και ανέδειξε την ανάγκη για πολιτισμική αλλαγή, καινοτομία και ενίσχυση των ταλέντων ως βασικούς παράγοντες επιτυχίας στην ψηφιακή εποχή.