Κατά την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα η πρόοδος στο IT και στις Τηλεπικοινωνίες ήταν καλπάζουσα. Οι ίδιες τεχνολογίες θα είναι καταλύτες επιχειρηματικότητας τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς το Internet of Things αναμένεται να αλλάξει σχεδόν τα πάντα, από τις βιομηχανίες έως την καθημερινότητα.

Κατά την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα η πρόοδος στο IT και στις Τηλεπικοινωνίες ήταν καλπάζουσα. Οι ίδιες τεχνολογίες θα είναι καταλύτες επιχειρηματικότητας τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς το Internet of Things αναμένεται να αλλάξει σχεδόν τα πάντα, από τις βιομηχανίες έως την καθημερινότητα.

Του Ηλία Αγγελίδη, Tεχνικού Διευθυντή  ICT ΤΗΣ ALGOSYSTEMS

Ο 21ος αιώνας ανέτειλε, κληρονομώντας από τον προηγούμενο δύο σημαντικές τεχνολογίες που ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στο διαδίκτυο να μετατραπεί από πολυτέλεια των επιχειρήσεων, σε τρόπο ζωής για όλον τον πλανήτη. Φυσικά αναφερόμαστε στην τεχνολογία της ευρυζωνικότητας και της ασύρματης δικτύωσης.
Η ευρυζωνικότητα, χάρη στην εργασία των Joseph Lechleider, John Cioffi, των συνεργατών και μαθητών τους, έδωσε τη δυνατότητα στο διαδίκτυο να φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χρησιμοποιώντας τον απλό φθηνό και ήδη στρωμένο τηλεφωνικό χαλκό, σε σχέση με τις ακριβές υποδομές που χρησιμοποιούνταν στο τέλος του 20ου αιώνα.

Η ασύρματη δικτύωση κλειδί για την καθολική χρήση του Διαδικτύου
Η ασύρματη δικτύωση, είτε αυτή αφορά τεχνολογίες Wi-Fi είτε τεχνολογίες ΧG έδωσε την πλήρη ελευθερία στους χρήστες του Διαδικτύου. Ουσιαστικά, γέννησε νέες τεχνολογίες και νέους τρόπους ζωής, μιας και κανείς από εμάς πιστεύω ότι δεν θα χρησιμοποιούσε το Instagram και όλα τα νέα Μέσα αν ήταν αναγκασμένος να έχει πάντα μαζί του τον Η/Υ.

Big Data – Ο νέος χρυσός
Οι προηγούμενες τεχνολογίες και η ευκολία της πρόσβασης των χρηστών σε δεδομένα από παντού, γέννησε νέες υποδομές που πριν κανείς δεν θα φανταζόταν. Δημιουργήθηκε η έννοια της απομακρυσμένης σύνδεσης και αποθήκευσης των δεδομένων στα σύννεφα. Έτσι, ο μηχανογράφος των προηγούμενων χρόνων έγινε ο νέος Σωκράτης όπου σπέρνει καινά δαιμόνια και καταναλώνει συνέχεια χρήματα για να προσφέρει στην επιχείρησή του και στους χρήστες της, ευκολία πρόσβασης στο νέο χρυσό: Την Πληροφορία.

Ο νέος χρυσός σήμερα, αντιμετωπίζει καθημερινά κινδύνους. Η προστασία του πρέπει να ανατίθεται σε εξειδικευμένους σε αντιστοιχία με την φυσική ασφάλεια και τις υπηρεσίες που βρίσκονται γύρω από αυτή. Τα ημίμετρα, καθώς επίσης και η θεώρηση ότι ο δικός μας χρυσός είναι διαφορετικός και δε λάμπει όπως του γείτονα, είναι σκέψεις που δεν αρμόζουν στο τμήμα Πληροφορικής του σήμερα. Το τμήμα της Πληροφορικής μετά από μισό αιώνα από τη δημιουργία του έχει πάρει θέση δίπλα στην ανώτατη διοίκηση μιας και ο χρυσός του αξίζει όσο και ο πραγματικός χρυσός. Έτσι και αλλιώς το ένα δε ζει χωρίς το άλλο.

Internet of Things & ασύρματες τηλεπικοινωνίες
Η τεχνολογία του 5G και του Wi-Fi 6 θα είναι ο καταλύτης της επόμενης 10ετίας. Θα ξεκλειδώσει και θα απελευθερώσει ακόμη περισσότερο τη χρήση του Διαδικτύου σε περιοχές της ζωής μας που τις βλέπουμε να ξεπετάγονται δειλά-δειλά από όλες τις πλευρές της επιχειρηματικότητας και να γιγαντώνονται σε κλάσματα δευτερολέπτων.

Το μέλλον υπό διαμόρφωση
Φτάνει μια μικρή ιδέα, φτάνει μια δοκιμή για τη λύση ενός προβλήματος και αμέσως δημιουργείται ένα startup όπου συνδυάζοντας φθηνά υλικά και ανοικτής φύσης λογισμικό, αποκτά συνεργάτες και εθελοντές σε αυτό, από όλον τον κόσμο.

Άρα τα νεότερα στελέχη, θα πρέπει, αν θέλουν να επιβιώσουν σε αυτόν τον κόσμο και δει σε αυτό τον κλάδο, να μην αποκοπούν από τις βασικές αρχές της Πληροφορικής, το Hardware και το Software και να επικεντρωθούν στη συνεχή κατανόηση αυτών των αρχών στο διηνεκές. Αλλιώς, γρήγορα θα γίνουν δεινόσαυροι και θα εξαφανιστούν…

Ο Ηλίας Αγγελίδης (CCIE #7394) έχει τη θέση του Tεχνικού Διευθυντή ICT της Algosystems. Εργάζεται στην εταιρεία από το 1998 και είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει σημαντικότατα έργα ΤΠΕ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, καλύπτοντας σχεδόν όλους τους κλάδους της αγοράς. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διασφάλιση Ποιότητας από το ΕΑΠ, Πτυχίο Παιδαγωγικών σπουδών από την ΑΣΠΑΙΤΕ και Πτυχίο Μηχανικού Πληροφορικής ΤΕ.