Ρόλο-κλειδί αναμένεται να κατέχει η τεχνολογία στην ολότητά της, αλλά και στις επιμέρους εκφάνσεις της στην διαδικασία υλοποίησης του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Next Generation EU – Ελλάδα 2.0”, μέσω του οποίου υπάρχει η φιλοδοξία να διαμορφωθεί το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα δομηθεί η επόμενη ημέρα της εθνικής μας οικονομίας, θα διαμορφωθεί η παραγωγική της βάση και θα θεμελιώσει το μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας του επιχειρείν, της εκπαίδευσης, της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της ίδιας της καθημερινότητάς μας.

Ρόλο-κλειδί αναμένεται να κατέχει η τεχνολογία στην ολότητά της, αλλά και στις επιμέρους εκφάνσεις της στην διαδικασία υλοποίησης του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Next Generation EU – Ελλάδα 2.0”, μέσω του οποίου υπάρχει η φιλοδοξία να διαμορφωθεί το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα δομηθεί η επόμενη ημέρα της εθνικής μας οικονομίας, θα διαμορφωθεί η παραγωγική της βάση και θα θεμελιώσει το μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας του επιχειρείν, της εκπαίδευσης, της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της ίδιας της καθημερινότητάς μας. Αυτό υποστηρίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες συνομιλώντας με το Netweek.

Μάλιστα, πρόσφατα, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το «Ελλάδα 2.0» με καθαρόαιμους “πληροφοριακούς” όρους, καθώς το θεωρεί ως «ένα συνεκτικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει σαν στόχο να κάνει update στο λειτουργικό της χώρας. Τόσο στο software, όσο και στο hardware της πατρίδας μας…».

Πρόκειται, ουσιαστικά, για το business plan του Ελληνικού Κράτους με χρονικό ορίζοντα την προσεχή εξαετία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανεξάρτητης μελέτης που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται να οδηγήσει σε δημιουργία περίπου 200.000 νέων θέσεων εργασίας, αυξάνοντας το ύψος του πραγματικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026.

Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται εκτενώς και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες, για τη σύνταξη του οποίου συνεργάστηκαν πλήθος από Υπουργοί και ομάδες υπουργείων, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Γενική Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, στελέχη του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, κ.ά.
Όπως έχει τονιστεί πολλάκις, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα μας, υπό την έννοια της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, ακόμη και τους θεσμούς, σε μια νέα εποχή.

Για την υλοποίηση του Σχεδίου, η χώρα μας έχει ζητήσει το σύνολο των πόρων που δύναται να λάβει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ανέρχονται στα επίπεδα των 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όρους επιδοτήσεων και ακόμη €12,7 δισ σε δανειοδότηση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει πραγματοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το «Ελλάδα 2.0» επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικούς επενδυτικούς πόρους που θα υπερβαίνουν τα 57 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Next Generation EU – Ελλάδα 2.0” αποτελείται από τέσσερις θεματικούς πυλώνες: Τον «πράσινο», τον ψηφιακό, τον κοινωνικό και αυτόν που αφορά στον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό. Μπορεί εκ πρώτης όψεως οι συγκεκριμένοι τομείς να μοιάζουν αυτόνομοι, ωστόσο η συνδετική «ουσία» τους δεν είναι άλλη από την τεχνολογία και τις εφαρμογές πληροφορικής. Συγκεκριμένα, κάθε πτυχή των τεσσάρων πυλώνων στον πυρήνα τους εμπεριέχουν τεχνολογικές λύσεις, μέσω των οποίων θα καταφέρουν να επιταχύνουν την μετάβαση σε μια εντελώς καινούρια πραγματικότητα για την χώρα μας ή αλλιώς την ουσιαστική μετεξέλιξη του συνολικότερου γίγνεσθαι που την περιβάλλει σερ επόμενο στάδιο.

Ακόμη και ΑΙ για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων!
Σε αυτό το πλαίσιο, λ.χ. η «πράσινη μετάβαση» περιλαμβάνει επενδύσεις για την εγκατάσταση τηλεμετρητών για τον εντοπισμό διαρροών και την «έξυπνη» διαχείριση του νερού, πληροφοριακό σύστημα που θα διαχειρίζεται την εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, ενημερώνοντας έγκαιρα, μα και έγκυρα σχετικά με τις δυνατότητες χρήσης γης για την συντριπτική έκταση της χώρας μας κ.ά.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μετάβαση, γίνεται λόγος για επενδύσεις αναφορικά με την ψηφιοποίηση σειράς αρχείων που εκτείνονται από την Δικαιοσύνη, την Υγεία και το κτηματολόγιο μέχρι τον ΕΦΚΑ, με την ταυτόχρονη ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα.
Μιας και ο λόγος περί της ψηφιοποίησης, οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες τονίζουν στο netweek πως σημαντική έμφαση αναμένεται να δοθεί και σε αυτή των φορολογικών υπηρεσιών, με την κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά και την χρήση τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οι καινοτομίες, όμως, δεν εξαντλούνται σε αυτά, αλλά περιλαμβάνουν και μια σειρά από ρηξικέλευθες (στο επίπεδο του εγχώριου δημόσιου τομέα) δράσεις, όπως μπορεί να θεωρηθεί η εγκατάσταση και λειτουργία CRM συστήματος για τη διαχείριση συναλλαγών της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είτε οι ενέργειες διασφάλισης της διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας συστημάτων και επιμέρους μητρώων και μεμονωμένων εφαρμογών μεταξύ φορέων του Δημοσίου.
Φυσικά, ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα δεν νοούνται ως αυθύπαρκτες οντότητες, καθώς προϋποθέτουν και το αναγκαίο εξελιγμένο πλαίσιο σε επίπεδο υποδομών προκειμένου να “τρέξει” και υποστηρίξει τη νέα επιχειρηματικότητα.

Έτσι, λοιπόν, το Εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει την προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη χρήση δικτύων οπτικών ινών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, την ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου 5G στους βασικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας μας, καθώς επίσης και την σύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα ελληνικά νησιά δια μέσω σύγχρονων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών.

Digital transformation της χώρας, e-Υγεία και ψηφιακές δεξιότητες
Μια από τις βαρύνουσας σημασίας προτεραιότητες που θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί δραστικά δια μέσω του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Next Generation EU – Ελλάδα 2.0” αφορά στην αναγκαιότητας υιοθέτησης των σύγχρονων ζητούμενων διαδικασιών σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού, από μέρους του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. «Οι εταιρείες ανεξαρτήτως τομέα δραστηριοποίησης, μεγέθους και βαθμού εξειδίκευσης, οφείλουν να αντιληφθούν πως το μέλλον τους περνά από την λογική του digital transformation. Δεν νοείται σήμερα, πόσο μάλλον στο εγγύς μέλλον, επιχείρηση να λειτουργεί με ξεπερασμένους όρους, ναρκοθετώντας -ουσιαστικά- την δυναμική που πιθανόν έχει για την πραγματοποίηση του επόμενου αναπτυξιακού άλματος.

Θεωρώ αδιανόητο, λ.χ., να μην προβαίνουν στην απόκτηση του αναγκαίου ΙΤ εξοπλισμού, υπηρεσιών cloud, να μην αξιοποιούν τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, ηλεκτρονικού τιμολογίου, ψηφιακού γραφείου κ.ο.κ.», όπως τονίζουν εμφατικά οι ίδιες πηγές προς το netweek. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του “Ελλάδα 2.0” αναμένεται να δοθούν ιδιαίτερα ισχυρά κίνητρα για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς επίσης της ενίσχυσης της καινοτομίας, αλλά και της εξωστρέφειας, πάντοτε υπό το πρίσμα της τεχνολογίας, των εφαρμογών και εργαλείων της.

Παράλληλα, έχοντας κατά νου πως το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα που διαρκώς βρίσκεται σε κίνηση, όπου και λαμβάνουν χώρα θεμελιώδεις μεταβολές στο επιθυμητό γνωστικό πεδίο, η κυβέρνηση μέσω του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προγραμματίζει την υλοποίηση σειράς προγραμμάτων ευρείας κλίμακας, που μπορεί εκ πρώτης όψεως να αποσκοπούν στην ενίσχυση της απασχόλησης, ωστόσο το «κλειδί» τους θα βρίσκεται στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων νέας γενιάς. Προκειμένου, μάλιστα, να επιτύχει μια συνέχεια (μα και συνέπεια), και δρώντας υπό το σκεπτικό της ανάγκης ο… ψηφιακός σπόρος να «φυτευτεί» σε «γόνιμο» έδαφος που “μεταφράζεται” σε εξόχως νεαρή ηλικία, ήδη επεξεργάζεται συγκεκριμένες δράσεις που θα επιτρέψουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ίδιας της εκπαίδευσης, εισάγοντας ψηφιακές υποδομές σε όλες τις εκπαιδευτικές τάξεις και αντίστοιχο αναβαθμισμένο εξοπλισμό στα εργαστήρια.

Τέλος, η πανδημική κρίση ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την χρηστικότητα του τομέα της Υγείας, στοιχείο που αναγνωρίζει και η κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται εμπράκτως μέσω του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει από επενδύσεις με απώτερο σκοπό την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, μέχρι την εφαρμογή του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.