Οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της Τεχνολογίας δημιουργούν διαρκώς νέα δεδομένα και προκλήσεις για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Επενδυτικών Υπηρεσιών. Ο Θόδωρος Ζάρρος, Διευθυντής Πληροφορικής της NBG Securities ΑΕΠΕΥ, μιλάει στο netweek γι΄αυτές τις προκλήσεις.

netweek: Τι είναι η Online Επενδυτική Πλατφόρμα που υλοποιήσατε πρόσφατα στην εταιρεία σας και τι καινοτομίες ενσωματώνει;

Θόδωρος Ζάρρος: Η νέα online επενδυτική πλατφόρμα της εταιρείας μας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό project, του οποίου ολοκληρώσαμε πρόσφατα την πρώτη του φάση. Το έργο αυτό ξεκίνησε αμέσως μετά την αλλαγή του legacy backoffice συστήματος της εταιρείας, με ένα νέο, σύγχρονο σύστημα, το οποίο μας επιτρέπει πλέον να δώσουμε στον πελάτη που θέλει να επενδύσει μόνος του στο χρηματιστήριο, ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών της εταιρείας μέσω Internet. Για τη νέα επενδυτική πλατφόρμα έχουμε χρησιμοποιήσει κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο state-of-the-art τεχνολογίες και υποδομές που μας επιτρέπουν να προσφέρουμε στους πελάτες μας μια ασφαλή, άμεσα επεκτάσιμη, (υπερ)γρήγορη υπηρεσία, η οποία είναι πάντοτε διαθέσιμη.

Ενδεικτικά, η νέα επενδυτική πλατφόρμα παρέχει μεταξύ άλλων two- factor authentication για μεγαλύτερη προστασία των επενδυτών, online πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα επενδυτικών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, real time ενημέρωση τιμών για όποιες αγορές επιλέξει ο πελάτης, άμεση ενημέρωση για όλες τις συναλλαγές μέσω SMS ή e-mail, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα προσφέρεται η δυνατότητα άμεσης τιμολόγησης (straight-through processing). Σύντομα, η εφαρμογή αυτή θα πλαισιωθεί από mobile εκδόσεις για smartphones και tablets (iOS και Android).

netweek: Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο σας θέτουν πολύ υψηλές απαιτήσεις στις Διευθύνσεις Πληροφορικής, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια αστοχίας. Τι μέτρα παίρνει η Διεύθυνση Πληροφορικής της εταιρείας σας, ώστε να ικανοποιήσει το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο και αυτές τις απαιτήσεις;

Θόδωρος Ζάρρος: Η μηδενική ανοχή σε καθυστερήσεις και η ανάγκη για υψηλή διαθεσιμότητα μιας σύνθετης υποδομής που διαρκώς μεταβάλλεται απαιτεί από τη Διεύθυνση Πληροφορικής:

  • Συνεχή προσπάθεια από υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό που εκπαιδεύεται διαρκώς και κατανοεί σε βάθος το επιχειρηματικό αντικείμενο της εταιρείας.
  • Υλοποίηση “best-of-breed” core συστημάτων ανοιχτής αρχιτεκτονικής από αξιόπιστους προμηθευτές.
  • Δημιουργία, διαρκή αναθεώρηση και βελτίωση και, το κυριότερο, πιστή τήρηση διαδικασιών λειτουργίας και αλλαγών για ολόκληρο το φάσμα των υποδομών ΙΤ, με χρήση βέλτιστων πρακτικών ITIL.

netweek: Ποια είναι τα IT projects που σκοπεύετε να ξεκινήσετε στο μέλλον και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτά;

Θόδωρος Ζάρρος: Η NBG Securities ως εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση στον χώρο της επενδύει διαρκώς στην τεχνολογία και στην καινοτομία. Ενα από τα πολλά ενδιαφέροντα projects που θα υλοποιήσουμε φέτος είναι το desktop virtualization για όλους τους χρήστες, το οποίο, πέρα από την αξία που προσθέτει στην εταιρεία, έχει κι έναν υψηλό βαθμό τεχνικής πρόκλησης. Η εταιρεία μας διαθέτει ένα συγκριτικά μεγάλο αριθμό διαφορετικών εγκαταστάσεων σε ότι αφορά τις υποδομές που χρησιμοποιούν οι χρήστες, ενώ, ταυτόχρονα, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών απαιτεί μηδενική καθυστέρηση και αδιάλειπτη λειτουργία. Η μεταφορά αυτών των χρηστών από τοπικούς σταθμούς εργασίας σε περιβάλλον virtual desktop είναι ένα έργο υψηλής δυσκολίας και ρίσκου με σημαντικές, όμως, ωφέλειες καθώς:

  • Θα επιτρέψει την μεταφορά του Data Center της εταιρείας σε ασφαλέστερο χώρο, μακριά από τους χρήστες και μακριά από ακριβούς και ακατάλληλους χώρους γραφείων.
  • Θα μας επιτρέψει να δώσουμε σε κάθε χρήστη όσα ακριβώς υπολογιστικά resources χρειάζεται, τη στιγμή που τα χρειάζεται, μειώνοντας το υψηλό κόστος υποστήριξης των χρηστών, αλλά και το συνολικό λειτουργικό κόστος της εταιρείας.
  • Θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες της εταιρείας να γίνουν mobile workers, έχοντας πρόσβαση σε όλες τις εταιρικές υποδομές από οπουδήποτε θελήσουν μέσα από το private cloud της εταιρείας.