Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος, τα τελευταία χρόνια, ο χώρος της ναυτιλίας -χωρίς να έχει περιθώρια να το χάσει, αφού κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικά για το μέλλον του αποτελέσματα- είναι ο «πράσινος» μετασχηματισμός του, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος πλέον, καθώς η υστέρηση ήταν σημαντική. Σ’ αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η άφιξη στη «θαλασσοκράτειρα» Ελλάδα της δανικής, εξειδικευμένης σ’ αυτόν τον τομέα εταιρίας, ZeroNorth, που εγκαινίασε πριν από λίγες ημέρες τα γραφεία της εδώ θυγατρικής της, στον Άλιμο. Μάλιστα, ο παριστάμενος στα «θυρανοίξια», Executive VP, Pelle Sommanson, πήγε ένα βήμα παραπέρα, εκφράζοντας τη φιλοδοξία της μητρικής η Αθήνα να μη μείνει απλώς ένα τοπικό υποκατάστημα, αλλά να εξελιχθεί σε hub με ευρύτερες αρμοδιότητες και δραστηριότητες – «εδώ θα είμαστε για πολλά-πολλά χρόνια, βάλτε μας δύσκολα!» προκάλεσε τα παρόντα στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Τη σημασία της επένδυσης της ZeroNorth ανέλυσε στο NetFax, ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Managing Dir. Vessel Optimization της μητρικής και επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής, δηλώνοντας ότι συστάθηκε 15μελής ομάδα έμπειρων στελεχών στην Αθήνα, «με αποστολή τη λήψη, επεξεργασία και αξιοποίηση, χάρη στη μοναδική τεχνογνωσία στο Edge, πραγματικών και αξιόπιστων δεδομένων από τους αισθητήρες των πλοίων που υποστηρίζει (ΣΣ. περισσότερα από 3000 παγκοσμίως), εμπλουτίζοντας την πλατφόρμα της εταιρίας, στους χώρους του ΙοΤ και των Big Data, με στόχο τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση της κερδοφορίας».

Το κοινό όραμα
Ο «πράσινος» ψηφιακός μετασχηματισμός της ναυτιλίας είναι άρρηκτα δεμένος με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των πλοίων και γενικά του περί αυτά οικοσυστήματος κι αυτό η εταιρία της Κοπεγχάγης όχι μόνο το αναγνωρίζει ως αναγκαιότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί (σε αντίθετη περίπτωση, ο πέλεκυς των αυστηρών προστίμων, εκ μέρους της ΕΕ και των αρμόδιων οργάνων, θα πέσει βαρύς), αλλά το έχει κάνει και όραμά της. «Το κοινό όραμα που μοιραζόμαστε στη ZeroNorth είναι να κάνουμε ‘πράσινο’ το παγκόσμιο εμπόριο και να συμβάλουμε έμπρακτα σε περισσότερο βιώσιμες, αποτελεσματικές και κερδοφόρες ναυτιλιακές δραστηριότητες», διακηρύσσει στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Η εταιρία των 300 και πλέον εργαζομένων, που συνεχίζει να αναζητά ταλέντα ανά τον κόσμο, διατηρεί γραφεία, εκτός από την Κοπεγχάγη και την Αθήνα, σε Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη και Μουμπάι και η πλατφόρμα της αξιοποιεί τη συνεχή ροή δεδομένων και την εμπειρία των στελεχών της για να προσφέρει λύσεις βελτιστοποίησης στον μέγιστο δυνατό βαθμό της λειτουργίας και του ανεφοδιασμού του σκάφους, αλλά και της εμπορικής του δραστηριότητας, πάντα με το μικρότερο περιβαλλοντικό ίχνος.