Η κινέζικη εταιρεία κατασκευής smartphones και προϊόντων δικτύωσης ZTE αμφισβητεί την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να την αποκλείσει για επτά χρόνια από τη χρήση αμερικανικών τεχνολογιών.

Η ποινή είναι «άδικη» αναφέρει η ZTE σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή. «Οι κυρώσεις δεν απειλούν μόνο την ύπαρξή της ZTE, αλλά και τα συμφέροντα των συνεργατών μας, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού αμερικανικών εταιρειών». Η εταιρεία θα κάνει ότι γίνεται για να βρεθεί μια λύση, ώστε να προστατέψει τα δικαιώματα τα δικά της, των εργαζομένων και των πελατών της. Η ποινή επιβλήθηκε στην ZTE για τις παραδόσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε Ιράν και Βόρεια Κορέα, παρόλο που είχε συμφωνήσει ένα χρόνο πριν με την αμερικανική κυβέρνηση να τις μποϋκοτάρει.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου είχε ισχυριστεί την περασμένη εβδομάδα, ότι η κινέζικη εταιρεία είχε παραποιήσει στοιχεία στις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει τότε όσο και στις ενέργειες της κατόπιν. Γι’ αυτό το λόγο έθεσε σε ισχύ τις ανασταλτικές κυρώσεις. Ως αποτέλεσμα των οποίων η ZTE μπορεί να χάσει τα chips της Qualcomm, τα οποία χρησιμοποιεί στην πλειοψηφία των Android κινητών της. Αυτή η υπόθεση δίνει συνέχεια στην τρέχουσα εμπορική διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.