Ο Ian Cox, συγγραφέας του best seller βιβλίου “Disrupt IT” και αναγνωρισμένος thought-leader σε ζητήματα στρατηγικής και ψηφιακού μετασχηματισμού, χαρτογραφεί το νέο ρόλο του CIO και εξηγεί γιατί αυτός ο ρόλος παραμένει αναντικατάστατος.

netweek: Πώς έχει αλλάξει η βιομηχανία Πληροφορικής τα τελευταία χρόνια και πώς βλέπετε το μέλλον της;

Ian Cox: Η βιομηχανία Πληροφορικής έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Τεχνολογίες όπως τα social media, το mobility και το cloud έχουν δημιουργήσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες που δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν πριν. Τα τεχνολογικά startups ακμάζουν και αποτελούν μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση έναντι των IT vendors που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Έχοντας να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από μικρότερες και πιο ευέλικτες εταιρείες, οι καθιερωμένοι vendors αλλάζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, επενδύοντας σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες και κάνοντας rebranding στα υπάρχοντα. Και αν αυτό δεν επαρκεί προχωρούνε στην εξαγορά μικρότερων εταιρειών που διαθέτουν την τεχνολογία και τις λύσεις που χρειάζονται για να είναι ανταγωνιστικοί.

Θα δούμε αρκετές ακόμα συγχωνεύσεις μέσα στα επόμενα χρόνια και αυτό θα φέρει ακόμα περισσότερες αλλαγές στο τοπίο των vendors, αλλά και στο εύρος των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν. Όλες αυτές οι αλλαγές στη βιομηχανία Πληροφορικής έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη Διεύθυνση Πληροφορικής. Οι οργανισμοί τώρα μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες, αν όχι όλες, υπηρεσίες IT από εξωτερικούς πάροχους υπηρεσιών, «απαλλάσσοντας» το IT από το ρόλο του service provider. O CIO δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να επιχειρήσει να ανταγωνιστεί τους εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών σε εργασίες ρουτίνας, όπου σήμερα ξοδεύει πολύ από το χρόνο του. Η ψηφιακή επιχείρηση χρειάζεται το ΙΤ ως συνεργάτη που θα παρέχει και θα διαχειρίζεται την πρόσβασή της στις εξωτερικές υπηρεσίες. Αυτός είναι και ο ρόλος του μεσίτη τεχνολογίας και υπηρεσιών που περιγράφω στο βιβλίο μου, Disrupt IT.

netweek: Ποιος είναι ο νέος ρόλος του CIO σήμερα; Πώς θα περιγράφατε τον Digital CIO; Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει ο Digital CIO σήμερα ή όχι;

Ian Cox: Η ψηφιακή επιχείρηση χρειάζεται ένα νέο τύπο CIO, έναν που θα είναι καταρχάς επιχειρηματικός ηγέτης, που θα ορίζει τη γενική κατεύθυνση για την τεχνολογία και που θα διαμορφώνει και θα καθοδηγεί τις επενδύσεις στην τεχνολογία. Σήμερα, οι CIOs δεν αποτελούν τους φύλακες της τεχνολογίας που ήταν άλλοτε. Γνωρίζουμε, ήδη, ότι οι τεχνολογικές δαπάνες εκτός του ΙΤ αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο οι οργανισμοί επενδύουν στις ψηφιακές πρωτοβουλίες. Ο CΙΟ σήμερα χρειάζεται να επηρεάζει, να διαμορφώνει και να καθοδηγεί τις επενδύσεις που γίνονται από άλλα διευθυντικά στελέχη, για να διασφαλίσει ότι το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε μια ενσωματωμένη, ασφαλή και εύρωστη πλατφόρμα. Κάποιοι ερμηνεύουν αυτή την εξέλιξη ως εξασθένηση της θέσης του CIO. Για τους παραδοσιακούς CIOs όντως αυτό μπορεί να συμβαίνει, ωστόσο για τον Digital CIO αυτή η κατάσταση κάνει το ρόλο του ακόμα πιο σημαντικό. Άλλωστε είναι εκείνος στον οποίο καταφεύγουν ο CEO, ο CFO και όλοι τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη για να σιγουρευτούν ότι κάνουν τις σωστές τεχνολογικές επενδύσεις.

Ο Digital CIO εστιάζει στο καινούργιο. Είναι εξωστρεφής, δίνει βαρύτητα σε αυτά που έρχονται και στο πώς ο οργανισμός του μπορεί να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία για να παράγει κέρδος, δημιουργεί νέα προϊόντα και υπηρεσίες και ενισχύει την εμπειρία του πελάτη. Με μια τέτοια αλλαγή στο ρόλο του και στην εστίασή του, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι απαιτούνται διαφορετικές δεξιότητες και εμπειρίες για ένα CIO, όπως και μια νέα προσέγγιση στο ρόλο του. Ο Digital CIO δεν είναι ένας τεχνολογικός ρόλος από μόνος του, αλλά έχει να κάνει περισσότερο με την κατανόηση των τεχνολογιών που είναι διαθέσιμες και το πώς μπορεί να τις εκμεταλλευτεί κανείς για να δημιουργήσει αξία για τον οργανισμό του.

Ο Digital CIO χρειάζεται να ξοδεύει χρόνο εκτός του ΙΤ, φέρνοντας έσοδα και διατηρώντας τους πελάτες, χρειάζεται νε ξοδεύει περισσότερο χρόνο εκτός του ΙΤ, με τους μετόχους της επιχείρησης, τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους προμηθευτές. Ο Digital CIO είναι περισσότερο από ποτέ ένα κοινωνικό ον. Οι Digital CIOs υπάρχουν, αλλά αποτελούν προς το παρόν μειοψηφία. Με βάση την εμπειρία και την εργασία μου ως σύμβουλος CIOs, αλλά και ως μέλος της κριτικής επιτροπής επιλογής των 100 κορυφαίων CIOs της Μ. Βρετανίας, εκτιμώ ότι σχεδόν το 20% των CIOs είτε είναι ήδη Digital CIOs είτε βρίσκονται στο δρόμο για να γίνουν. Ελπίζω να δω αυτό το ποσοστό να αυξάνεται, όταν ξεκινήσουμε τη διαδικασία αξιολόγησης για τους 2015 CIO 100 μέσα στους επόμενους μήνες.

netweek: Τι είδους υποστήριξη από τη διοίκηση χρειάζονται οι CIOs, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν;

Ian Cox: Στο βιβλίο μου, το Disrupt IT, κάνω λόγο για μια ριζική μεταμόρφωση του ΙΤ που θα το εξοπλίσει με τις δεξιότητες, τις διεργασίες και την εμπειρία που απαιτούνται για να υποστηριχθούν οι ανάγκες της ψηφιακής επιχείρησης. Για να είναι επιτυχημένοι στους δύσκολους καιρούς, οι CIOs (και κάθε διευθυντικό στέλεχος) χρειάζεται να υποστηρίζουν τον CEO και τους συναδέλφους τους στην διοίκηση. Χρειάζονται, επίσης, αυτήν την υποστήριξη και κατανόηση σε μια συνεχή βάση για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Και γι’ αυτό η έβδομη αρχή στο βιβλίο Disrupt IT στοχεύει ειδικά στο ΔΣ και στον ευρύτερο οργανισμό για να εξασφαλίσει ότι θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από το νέο μοντέλο του ΙΤ.

Ένας ισχυρός CIO και μια ισχυρή Διεύθυνση Πληροφορικής που εστιάζουν στη δημιουργία αξίας είναι ουσιώδη για την επιτυχία στην ψηφιακή εποχή. Κι ενώ υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνει ο CIO για να το πετύχει αυτό, το να έχει κι ένα CEO που ασχολείται με την τεχνολογία αποτελεί, παρομοίως, ένα βασικό βήμα. Ο CEO χρειάζεται να είναι ξεκάθαρος στο τι χρειάζεται και περιμένει από τον CIO και οφείλει να το επικοινωνήσει αυτό τόσο στον ίδιο τον CIO όσο και στον υπόλοιπο οργανισμό. Χρειάζεται, επίσης, να δώσει στον CIO την πλατφόρμα, το προφίλ και την ευκαιρία που χρειάζεται για να μορφοποιήσει και να οδηγήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα στον οργανισμό του.

netweek: Η Gartner και άλλες εταιρείες αναλυτών αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα αντικατάστασης του ρόλου του CIO από τον CDO (Chief Digital Officer). Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;

Ian Cox: H Gartner έχει προβλέψει, επίσης, ότι ο ρόλος του CDO είναι προσωρινός και ότι πιθανότατα θα εκλείψει το 2020. Και η Forrester σε πρόσφατη μελέτη της αναφέρει ότι το 2015 θα είναι το έτος όπου πιθανότατα οι CIOs θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι ο ρόλος του CDO δεν είναι απαραίτητος. Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο CDO, ή οποιοσδήποτε άλλος σχετικός ρόλος, θα αντικαταστήσει τον CIO. Η ψηφιακή επιχείρηση χρειάζεται έναν ισχυρό CIO που θα δραστηριοποιείται σε όλο το εύρος της εταιρείας για να διασφαλίσει μια ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση στην τεχνολογία.

Ο CIO κατέχει μια μοναδική θέση μέσα στον οργανισμό, κανένας άλλος ρόλος δεν έχει την ίδια «end-to-end» οπτική της επιχείρησης, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει μια απαράμιλλη κατανόηση ζητημάτων που σχετίζονται με τους ανθρώπους, τις διεργασίες και την τεχνολογία, εκτείνοντας τον πλήρη κύκλο ζωής των επιχειρήσεων. Παρακάμπτοντας τον CIO ή καταργώντας αυτό το ρόλο στερείται από τον οργανισμό αυτή η προοπτική, όπως και η ολιστική συνενωμένη προσέγγισή του για τις διεργασίες, τα συστήματα τα δεδομένα που παράγουν.

Ακόμα και αν αυτή η προοπτική μπορεί να επαναδημιουργηθεί σε ένα νέο ρόλο και ένας οργανισμός θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλες τις τεχνολογικές του ανάγκες μέσω τρίτων συνεργατών, θα συνέχιζε να χρειάζεται ένα βασικό σύνολο από τεχνική γνώση και ικανότητες, για να διασφαλίσει τη μεγιστοποίηση της επιστροφής της επένδυσής του και τη διατήρηση της ακεραιότητας των συστημάτων του. Το απαιτούμενο επίπεδο γνώσης και skills επεκτείνεται πέρα από την επίγνωση και την κατανόηση της τεχνολογίας που κατέχει η υπόλοιπη επιχείρηση, καθώς πρόκειται για ένα σύνολο γνώσης και ικανοτήτων που μόνο ένας επαγγελματίας του ΙΤ μπορεί να κατέχει.

O Ian Cox είναι αναγνωρισμένος thought-leader σε ζητήματα στρατηγικής και ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει CIO σε μεγάλους οργανισμούς. Επιπλέον, είναι συγγραφέας του best-seller βιβλίου “Disrupt IT”. Ο Ian Cox προσφέρει το ηγετικό του σκεπτικό μέσα από τα web sites “The CIO Leader” και το “The Business Leader”, γράφει μια στήλη για το CIO Magazine και συμμετέχει τέλος ως κριτής για τη λίστα CIO 100 του CIO Magazine.