Τους νέους άξονες της παγκόσμιας στρατηγικής της ΙΒΜ, της υπερ-αιωνόβιας (ιδρύθηκε το 1911) εταιρίας υψηλής τεχνολογίας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να επανεφευρίσκει τον εαυτό της αλλάζοντας -ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς- τους κανόνες του παιχνιδιού, παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο πρόεδρος και CEO για την Ελλάδα και την Κύπρο, Σπύρος Πουλίδας, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση (03/11/21) της πρώτης φάσης του πιο πρόσφατου μετασχηματισμού της. Αντικείμενό του, η απόσχιση και πλήρης ανεξαρτητοποίηση του κλάδου Υπηρεσιών Λειτουργίας Τεχνολογικών Υποδομών, ο οποίος φέρει πλέον την επωνυμία Kyndryl, και θα είναι απλώς στρατηγικός συνεργάτης της ΙΒΜ – στην περίπτωση της Ελλάδας και «συγκάτοικος» στο ίδιο κτήριο.

Οι καιροί και τα προβλήματα μπορεί να αλλάζουν συνεχώς, κάνοντας επιβεβλημένους τους μετασχηματισμούς, όμως ο κ. Πουλίδας υπογράμμισε ότι οι βασικές αρχές της ΙΒΜ (εξασφάλιση της επιτυχίας των πελατών / έμφαση στην ουσιαστική καινοτομία / εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα στις σχέσεις που καλλιεργεί) παραμένουν ίδιες, με στους στόχους να προσαρμόζονται στις ανάγκες. Για να προσθέσει ότι «έχουμε στον πυρήνα της στρατηγικής μας την πεποίθηση πως τεχνολογία και επιστήμη είναι φορείς προόδου, συνεισφέροντας στην εύρεση  λύσεων σε πιεστικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας γενικότερα».

Οι νέοι, επικαιροποιημένοι στόχοι
Η στρατηγική της IBM εστιάζει πλέον στο Υβριδικό Υπολογιστικό Νέφος (Hybrid Cloud) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), καθώς οι  πελάτες της στρέφονται στην αξιοποίησή τους για να μετασχηματίσουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους, ενισχύοντας την παραγωγικότητα, αυξάνοντας την ταχύτητα εισόδου των προϊόντων τους στην αγορά, μειώνοντας το κόστος και προσφέροντας στους πελάτες τους νέες, βελτιωμένες ψηφιακές εμπειρίες. Γι’ αυτό τον λόγο, έγινε πριν από δυο χρόνια, αντί 34 Β€, η εξαγορά της Red Hat, της οποίας η βασισμένη σε Linux open source πλατφόρμα αποτελεί τη βάση για τον συνδυασμό public, private και on-premise cloud.

Ο κ. Πουλίδας επεσήμανε ότι, μετά την απόσχιση της Kyndryl, το 70% των εσόδων της ΙΒΜ θα προέρχονται από το Λογισμικό και τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, υγιείς μοχλούς ανάπτυξης με ισχυρούς αυξητικούς ρυθμούς. Το νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών της ΙΒΜ, οι επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία οργανικά, αλλά και οι επενδύσεις σε εξαγορές καθώς και η δημιουργία ενός  δυναμικά αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος συνεργατών αναμένεται να διασφαλίσουν διατηρήσιμη μεσαία μονοψήφια αύξηση εσόδων, ξεκινώντας από το 2022, σε πάνω από 35 δις. δολάρια ελεύθερων ταμειακών ροών (free cash flow) στα επόμενα τρία χρόνια.

Άρα, λογικά, θα πρέπει να αναμένουμε νέες επενδύσεις, καθώς η εταιρία δίνει, επίσης, ιδιαίτερο βάρος στους χώρους της κυβερνοασφάλειας (το εξειδικευμένο λογισμικό της IBM, υποστηριζόμενο από τεχνικές ΑΙ, διαχειρίζεται καθημερινά περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια περιστατικά κυβερνοασφάλειας για λογαριασμό 17.000 και πλέον πελατών της από τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα), των κβαντικών υπολογιστών (τομέας στον οποίο πρωτοπορεί παγκοσμίως), αλλά και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, με αποστολή τον εκσυγχρονισμό των εφαρμογών των πελατών της στην πορεία προς το hybrid cloud.

Έντονη παρουσία στην Ελλάδα
Έχοντας ήδη «γράψει» ιστορία 84 χρόνων με σημαντική συνεισφορά στη χώρα μας, η ΙΒΜ είχε πέρυσι κύκλο εργασιών 147 εκατ. €, με αύξηση 10% έναντι του ’19, ενώ αναμένει και φέτος αύξηση. Απασχολεί συνολικά περισσότερα από 700 άτομα και έχει ήδη δημιουργήσει δυο σημαντικά Κέντρα Αριστείας στην Ελλάδα – το πρώτο με αντικείμενο Big Data & Analytics από το 2013, και το δεύτερο σε Core Banking το 2020, με ανοικτή την προοπτική για τη δημιουργία τρίτου κέντρου, εστιασμένου στους νέους στόχους.

Κι όπως τόνισε ο κ. Πουλίδας, η εταιρεία αξιολογεί ιδιαίτερα θετικά την ανακοίνωση επενδύσεων στην περιοχή των data centers, ως παράγοντα δημιουργίας περαιτέρω αξίας για τη χώρα, υπό το πρίσμα μιας εθνικής στρατηγικής με μέγιστη αξιοποίηση τεχνολογιών που βασίζονται σε ανοιχτές πλατφόρμες Hybrid Cloud, ώστε -σε συνδυασμό με αντίστοιχα ευθυγραμμισμένη εκπαιδευτική πολιτική- να δημιουργηθούν πολλές νέες ποιοτικές θέσεις εργασίες.