Η αναγκαία όσο ποτέ ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας αναδείχθηκε σε πρόσφατο workshop της ΙΒΜ Security.

Η κυβερνοασφάλεια ήταν πάντα μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που έγινε ακόμα σοβαρότερη στον καιρό της πανδημίας, καθώς η ζωή και η καθημερινότητά μας όλο και περισσότερο «κρέμονται από μια ίνα» (είτε οπτική είτε ασύρματη-νοητή, αφού πολύ συχνά η πρόσβασή μας στο διαδίκτυο γίνεται μέσω κινητών). Ο αγώνας ενάντια στους κάθε λογής hackers είναι πλέον κοινός τόπος κι αυτό φάνηκε καθαρά στη διάρκεια του δικτυακού workshop που οργάνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου η ΙΒΜ Security, με αποδέκτη εξέχοντα στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας από πολλούς κλάδους, καθώς σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό όλοι βρίσκονται στο στόχαστρο.

Το ενημερωτικό workshop από εξειδικευμένους συμβούλους της ΙΒΜ, εμπορικούς συνεργάτες και πελάτες της που περιέγραψαν τη δική τους εμπειρία, εστίασε στην ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων στην εποχή του hybrid cloud και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τον τόνο έδωσε ευθύς εξαρχής ο Bob Kalka, βετεράνος (33 χρόνια στην εταιρεία, από τα οποία 27 σε θέματα ασφάλειας) Vice President της IBM Security Business Unit, τονίζοντας ότι η παλιά «περίμετρος» ασφαλείας γύρω από κάθε επιχείρηση δεν υφίσταται – τα προβλήματα πέρασαν πλέον στο εσωτερικό της, εξ ου και η έκκληση για υιοθέτηση της τακτικής Μηδενικής Εμπιστοσύνης (Zero Trust).

Ως άμεσες προτεραιότητες «έδωσε» την προστασία από λυτρισμικό (ransomware), σε συνδυασμό με εκείνη των εργαζομένων εξ αποστάσεως, αλλά και στην έδρα κάθε επιχείρησης, τη διαφύλαξη του hybrid cloud και, βέβαια, την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Οι πέντε δεσμεύσεις
Από την πλευρά του, ο Νίκος Μανιάτης, Country Technology Unit Leader της ΙΒΜ στην Ελλάδα και την Κύπρο, περιέγραψε τις πέντε δεσμεύσεις της εταιρίας στον χώρο της ασφάλειας, στις οποίες περιλαμβάνονται η πρόσληψη άλλων 150.000 στελεχών, η συνεχής μέτρηση της προόδου που επιτυγχάνεται σ’ αυτόν τον τομέα, η προστασία των κρίσιμων υποδομών (βασικό αντίμετρο απέναντι στο ransomware), η επιτάχυνση της ανάπτυξης κβαντικής τεχνολογίας και η διασφάλιση των αλυσίδων τροφοδοσίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα, που εξακολουθούν να μας ταλανίζουν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν, επίσης, η συζήτηση με τον Χρήστο Δημητριάδη, Chief Global Strategy Officer του ISACA και τον Αθανάσιο Διόγο, Incident Response Consultant την ομάδας ΙΒΜ X-Force για τη ΝΑ Ευρώπη, που εστίασε στον ρόλο της ψηφιακής εμπιστοσύνης ως καταλύτη για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και εκείνη μεταξύ της Βάλιας Δεμέστιχα, Security Sales στην ΙΒΜ Ελλάδας & Κύπρου, και του Χρήστου Συγγελάκη, επικεφαλής Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων & Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων της Motor Oil Hellas, σχετικά με τον ρόλο του στη εταιρεία, την (επιβεβλημένη) αλλαγή κουλτούρας του προσωπικού και την προληπτική αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων κυβερνοασφάλειας.

Πολλές και χρήσιμες εφαρμογές
Το workshop ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις από πέντε εμπορικούς συνεργάτες της IBM Security, σε μια ευρεία γκάμα εφαρμογών.
Συγκεκριμένα, ο Αργύρης Μακρυγεώργου, επικεφαλής των Managed Cybersecurity Services της Algosystems παρουσίασε την ανοικτή πλατφόρμα IBM Cloud Pak for Security, o CEO της Netbull, Νικήτας Κλαδάκης περιέγραψε τις δυνατότητες του σημαντικού «εργαλείου» IBM Guardium, ο Offering Manager – Cloud & Security Solutions της Neurosoft, Εμμανουήλ Χαριτάκης, αναφέρθηκε στις λύσεις της ΙΒΜ όσον αφορά στη διαχείριση πρόσβασης (ΙΑΜ) σε συνδυασμό με πολιτικές zero trust, ο Technical Manager – IT Division της Grivas, Κωνσταντίνος Κατρίνης, εστίασε στο λογισμικό ανάλυσης IBM i2 και τις πολλαπλές χρήσεις του, για να ολοκληρώσει ο Presales Manager της Encode, Ηλίας Πολυχρονιάδης, με παραδείγματα αξιοποίησης των δυνατοτήτων ΑΙ του IBM Watson. NW