Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της IDC στο πλαίσιο του IDC Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Spending Guide, η Ευρώπη θα δαπανήσει το 2023 σχεδόν 21 δισ. δολάρια σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Οι τράπεζες, η αγορά retail και η μεταποιητική βιομηχανία, θα απορροφήσουν το 39% αυτών των δαπανών, όπως προβλέπει η IDC. Αλλά και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης θα επενδύσει σημαντικά ποσά στην αγορά τεχνητής νοημοσύνης. Συνολικά, για φέτος αυτή η αγορά αναμένεται να κάνει τζίρο περισσότερο από 7 δισ. δολάρια.
Περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών δαπανών θα γίνουν από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία, ενώ το υπόλοιπο της Δυτικής Ευρώπης θα απορροφήσουν ένα τρίτο από τις δαπάνες.

Ειδικά οι μεγάλοι κόμβοι καινοτομίας που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη και βρίσκονται σε Γερμανία, Γαλλία και Μ. Βρετανία θα συμβάλουν στην προσέλκυση επενδυτών και στην ενίσχυση της καινοτομίας σε αυτό το χώρο. Κάτι που ισχύει ειδικά για τις περιοχές του Fintech, του Health Tech, του Μarketing και της διαφήμισης. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ήδη στον τομέα των πωλήσεων και της διαφήμισης όλο και περισσότεροι αξιοποιούν «έξυπνες» λύσεις για την προώθηση των προϊόντων τους.