Όπως καταγράφει η IDC σε πρόσφατη μελέτη της, οι πωλήσεις των PCs στην περιοχή ΕΜΕΑ κινήθηκαν ανοδικά το τρίτο τρίμηνο τους έτους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου πουλήθηκαν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σχεδόν 18,8 εκατ. PCs (desktops, notebooks και workstations), ήτοι σχεδόν 3% περισσότερα από ότι την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρσι.
Η αύξηση του τζίρου αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων στις επιχειρήσεις, η οποία ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο +9,4%. Αντιθέτως στην αγορά consumer η πτώση άγγιξε το 4%.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και στην περιοχή της Δ. Ευρώπης, όπου η συνολική αγορά αναπτύχθηκε κατά 3,3%, με τις πωλήσεις στις επιχειρήσεις (+8,3%) να παρασέρνουν σε θετικό πρόσημο όλη την αγορά και την καταναλωτική αγορά να καταγράφει πτώση (-3,3%). Βασικός λόγος γι’ αυτή την ανάπτυξη είναι ο κύκλος ανανέωσης στα Windows 10 που έτρεξαν οι επιχειρήσεις (στο περιθώριο του επικείμενου τέλους υποστήριξης των Windows 7), αλλά και ο μικρότερος αντίκτυπος των ελλείψεων στην τροφοδοσία συστατικών, από αυτόν που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Όσον αφορά τους vendors, στην πρώτη θέση για την περιοχή ΕΜΕΑ φιγουράρει η HP Inc. με 28,8% μερίδιο αγοράς και 9,2% ανάπτυξη. Στη 2η θέση ακολουθεί η Lenovo, με 25,5% μερίδιο (22,6% ανάπτυξη), ενώ οι επόμενες θέσεις συμπληρώνονται από τις Dell, Acer και Apple με 14,4%, 8,1% και 6% μερίδιο αγοράς αντίστοιχα.