Μειωμένες κατά 3,5% θα είναι το 2019 οι πωλήσεις PCs, σύμφωνα με τον τετραμηνιαίο δείκτη PCD της IDC, ο οποίος περιγράφει την αγορά των παραδοσιακών συσκευών PC – desktop, notebook και workstation.

H αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας αναμένεται να διατηρήσει, ως ένα βαθμό, το ενδιαφέρον για φορητές συσκευές, όπως επίσης και η ανανέωση των συστημάτων που θα προέλθει από την παύση υποστήριξης των Windows 7, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2020. Η έλλειψη ζήτησης για notebooks αναμένεται να μειωθεί στο τέλος του 2019Q2, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα desktop PCs, καθώς η ανεπάρκεια στους επεξεργαστές θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά το δεύτερο μισό του έτους.

Στην αναμενόμενη ανάκαμψη στη ζήτηση φορητών και υπερ-φορητών υπολογιστών, καθοριστικός παράγοντας είναι η απαίτηση για αυξημένη ασφάλεια. Συσκευές ενισχυμένες στον τομέα, θα γνωρίσουν μεγαλύτερη ζήτηση, σύμφωνα με την IDC. Σε ό,τι αφορά τα desktop, τη ζήτηση καθορίζουν χαρακτηριστικά όπως, η αυξημένη υπολογιστική ισχύς, οι δυνατότητες gaming και σύνθεσης από τον χρήστη, ενώ και εδώ οι μικρού form factor συσκευές αποτελούν ελκυστικές επιλογές.

Εν τέλει, η οικονομική αβεβαιότητα σε συγκεκριμένες χώρες της περιοχής ΜΕΑ, όπως η Τουρκία, και οι ελλείψεις επεξεργαστών καθορίζουν τις προβλέψεις για το πρώτο μισό του 2019 στην περιοχή. Η οικονομική κατάσταση στη γειτονική χώρα, η οποία δεν έχει άλλη προοπτική παρά να βελτιωθεί, μετά την άνευ προηγουμένου συρρίκνωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, οδηγεί σε πρόβλεψη για ανάπτυξη στη MEA για το δεύτερο μισό του 2019. Η CEE αναμένεται να γνωρίσει επιβράδυνση το πρώτο τέταρτο του 2019, μετά από τέσσερα έτη συνεχούς ανάπτυξης, ενώ στη συνέχεια θα παραμείνει στάσιμη, εν πολλοίς.