Σε σταθερούς πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκε το δ’ τρίμηνο 2018 η ευρωπαϊκή αγορά εκτυπωτών, όπως αναφέρει η IDC.

H υποχώρηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο άγγιξε το 6,9%, ενώ σε επίπεδο έτους, το 2018 η αγορά υποχώρησε κατά 5,3% – με τις πωλήσεις να υποχωρούν στα 20 εκατ. συσκευές, ήτοι σχεδόν
ένα εκατ. λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η IDC εκτιμά ότι αυτή η αρνητική τάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στους εκτυπωτές inkjet (-8,8%), το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας οφείλεται στην καταναλωτική αγορά.

Κάπως καλύτερη ήταν η κατάσταση όσον αφορά τους εκτυπωτές laser. Ενώ οι πωλήσεις των μονόχρωμων εκτυπωτών Α4 αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 1,7%, η υπόλοιπη αγορά laser συσκευών, ακολούθησε τη γενική αρνητική τάση. Αυτό σημαίνει ότι διατέθηκαν στην αγορά 4,8% λιγότεροι έγχρωμοι εκτυπωτές laser από ότι την προηγούμενη χρονιά. Αλλά και η εξειδικευμένη αγορά των σειριακών dot matrix (SDM) κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα, παραμένοντας, ωστόσο, κερδοφόρα για τους προμηθευτές.

Η πτώση της αγοράς εκτυπωτών ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με την IDC, και αποτυπώνει το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις ψηφιοποίησαν τμήματα των επιχειρηματικών τους διαδικασιών, μεταφέροντάς τις από το χαρτί. Ωστόσο, οι εκτυπώσεις συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας για τις περισσότερες επιχειρήσεις στις κάθετες αγορές, καθώς κάποιες διαδικασίες δεν είναι ακόμα ώριμες ώστε να ψηφιοποιηθούν. Αυτό αποτυπώνεται στους τζίρους των laser και των business inkjet που, παρά την πτώση, εξακολουθούν να παραμένουν υψηλοί.