Σύμφωνα με την IDC, το δ’ τρίμηνο του 2018 διατέθηκαν στην αγορά 375,4 εκατ. smartphones συνολικά, ήτοι 4,9% λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο (συνεχίζοντας για 5ο συνεχές τρίμηνο την πτωτική πορεία), με το δύσκολο χριστουγεννιάτικο τρίμηνο να κλείνει το «χειρότερο» μέχρι στιγμής έτος στην ιστορία της αγοράς smartphones.

Παρόμοια εικόνα περιμένουν οι αναλυτές και για το τρέχον έτος με τις προβλέψεις τους να μην είναι ρόδινες, καθώς δεν φαίνονται σημάδια βελτίωσης στο πρώτο τρίμηνο. «Η εισαγωγή του 5G και των foldable συσκευών κατά τη διάρκεια του έτους μπορεί να αναζωογονήσει τον κλάδο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα προωθήσουν τα πλεονεκτήματα αυτών των νέων τεχνολογιών οι κατασκευαστές και οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας.

Περιμένουμε οι νέες συσκευές να αυξήσουν τη μέση τιμή πώλησης, με τις νέες οθόνες, chipsets και modems να μεταφράζονται σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές» αναφέρει ο Anthony Scarsella, Research Manager της IDC. H Samsung, παρά τις απώλειες της στο σύνολο των πωληθέντων συσκευών, φιγουράρει, με 70,4 εκατ. πωλήσεις smartphones και 18,7% μερίδιο αγοράς, στην πρώτη θέση της λίστας των 5 κορυφαίων κατασκευαστών.

Η πτώση στις πωλήσεις των iPhones, με 11,5%, είχε η αποτέλεσμα η Apple να υποχωρήσει στην 2η θέση, με 18,2%. Αντίθετη είναι η εικόνα στους Κινέζους κατασκευαστές – Huawei, Oppo και Xiaomi – που αναπτύχθηκαν κατά 43,9%, 6,8% και 1,4% αντίστοιχα . Η μικρή ανάπτυξη της Xiaomi εξηγεί και την απώλεια της 4ης θέσης από την Oppo,ενώ η Huawei μείωσε τη διαφορά της από την Apple, από το 8,9% στο 2,1%.