Οι αναλυτές της IDC έβαλαν στο μικροσκόπιό τους την παγκόσμια αγορά WLAN και ανακάλυψαν ότι ο τζίρος της το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους αυξήθηκε κατά 8,9%.

Το enterprise τμήμα της αγοράς WLAN, δε, κατέγραψε μεγαλύτερη ανάπτυξη (+10,3% και 1,7 δισ. δολάρια τζίρο) από το καταναλωτικό (consumer) τμήμα (+7% και 1,1 δισ. δολάρια τζίρο). Όπως αναφέρει η IDC, στην αγορά συνεχίζει να δεσπόζει το ac πρότυπο, καθώς 7 στα 8 Access Points λειτουργούν, στο τρίμηνο της έρευνας, με τις προδιαγραφές του. Το νεότερο ax πρότυπο (γνωστό και ως Wifi 6) υποστηρίζεται μεν από κάποιες συσκευές, ωστόσο η IDC εκτιμά ότι θα πάρει μπρος η ζήτησή του από το δεύτερο εξάμηνο του έτους ή και αργότερα.

Εξετάζοντας την αγορά WLAN ανά γεωγραφικές ζώνες, παρατηρεί κανείς ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφεται στο αραβικό χώρο (+25%), όπως και την Ινδία (+54%), ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ανάπτυξη της Δ. Ευρώπης (+12,4%). Η Cisco φιγουράρει το δ’ τρίμηνο στην πρώτη θέση, αυξάνοντας, μάλιστα, τον τζίρο της κατά 13,5% (στα 734 εκατ. δολάρια). Ακόμα ισχυρότερα αναπτύχθηκε η HP Aruba (+20,8% και 233 εκατ. δολάρια τζίρο), ενώ στην τρίτη θέση πλασάρεται η Ubiquiti (με 33% ανάπτυξη και 113 εκατ. δολάρια τζίρο).