Η αύξηση των επενδύσεων στο public cloud θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με αμείωτη ένταση, όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές της IDC σε πρόσφατη μελέτη τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους αναλυτές, οι δαπάνες για υπηρεσίες και υποδομές public cloud τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα υπερδιπλασιαστούν. Ειδικότερα, οι δαπάνες θα αυξηθούν από τα εκτιμώμενα 229 δισ. δολάρια φέτος σε σχεδόν 500 δισ. δολάρια το 2023. Αν αυτή η πρόβλεψη επαληθευτεί, η αγορά θα καταγράψει ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 22,3%.

Αιτία γι’ αυτή την ανάπτυξη είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις μεταφέρουν τις παραδοσιακές εφαρμογές και υποδομές τους σε μοντέλα Software-as-a-Service (SaaS) και Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Τη μεγαλύτερη, δε, αύξηση επενδύσεων την προβλέπουν οι αναλυτές για την αγορά των επαγγελματικών υπηρεσιών για επιχειρήσεις (+25,6%), όπως και για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (+24,1%) και το Retail (+23,7%).

Ανά κατηγορία, οι υπηρεσίες SaaS θα απορροφήσουν τη μερίδα του λέοντος (πάνω από το μισό) όσον αφορά τις δαπάνες σε public cloud, ενώ στη 2η θέση ακολουθούν οι επενδύσεις στο IaaS (μια περιοχή η οποία θα καταγράψει τη μεγαλύτερη ετήσια ανάπτυξη με +32%). Τέλος, πάνω από το μέσο όρο θα αναπτυχθούν οι δαπάνες στις λύσεις Platform-as-a-Services (με σχεδόν +30% μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης).