Τα λανσαρίσματα των νέων ναυαρχίδων των Apple και Samsung στην αγορά smartphones, θα ωθήσουν την αγορά, έστω βραχυπρόθεσμα, σε ρυθμούς ανάπτυξης, μετά τη στασιμότητα των δύο τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η IDC σε πρόσφατη μελέτη της.

Το 2016 οι πωλήσεις smartphones αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με την IDC να προβλέψει μια αύξηση στις πωλήσεις από τα 1,47 δισ. το 2016 σε 1,7 δισ. τεμάχια το 2021 (+3,3%). Bραχυπρόθεσμα, η IDC σημειώνει ότι το high-end κομμάτι της αγοράς smartphones θα καταγράψει μια σταθερή ανάπτυξη, ένεκα των νέων μοντέλων μεγάλης οθόνης (phablets), όπως είναι το Samsung Galaxy Note 8 και το επερχόμενο iPhone 8 της Apple.

Η IDC προβλέπει μάλιστα ότι η αγορά συσκευών εξοπλισμένων με οθόνες 5,5 ιντσών (ή και μεγαλύτερης διάστασης) θα αναπτυχθεί περισσότερο από 34% το 2017, σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Σύμφωνα, δε, με τους αναλυτές της IDC, τα Phablets θα ελέγχουν πάνω από το 51% της αγοράς το 2021. Όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα των smartphones, η κατάσταση παραμένει, λίγο-πολύ, αμετάβλητη. Το Android συνεχίζει να κυριαρχεί αποσπώντας το 85,3% της αγοράς (+2,3% σε σχέση με πέρσι), ενώ το iOS κατέχει το 14,6%. Η έλευση του νέου iPhone αναμένεται, ωστόσο, να αυξήσει τις παραγγελίες του iPhone έως και κατά 9,1%.