Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC για την αγορά υποδομών cloud το γ’ τρίμηνο του 2018, οι δαπάνες σε αυτήν την αγορά ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις αντίστοιχες στην αγορά παραδοσιακών συστημάτων ΙΤ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου επενδύθηκαν παγκοσμίως 16,8 δισ. δολάρια σε υποδομές cloud (+47% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά). Για όλο το 2018 η ΙDC εκτιμά ότι οι δαπάνες σε υποδομές cloud θα αγγίξουν τα 65 δισ. δολάρια, ήτοι σχεδόν 37% περισσότερο από ότι το 2017. Το public cloud απέσπασε τη μερίδα του λέοντος το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τις επενδύσεις (σχεδόν 12 δισ. δολάρια) να αυξάνονται κατά 56% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Από την άλλη, η αγορά του private cloud αναπτύχθηκε κατά 28% περίπου, με τις δαπάνες σε αυτήν να ανέρχονται σε 4,7 δισ. δολάρια.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, το γ’ τρίμηνο διαπιστώθηκε ότι οι δαπάνες σε υποδομές στο cloud – με ποσοστό 50,9% – ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις αντίστοιχες στο παραδοσιακό εξοπλισμό IT. Tην αγορά συνεχίζει να την καθοδηγεί η Dell, με τον τεξανό κατασκευαστή να αυξάνει τον τζίρο του το γ’ τρίμηνο πάνω από 50%, με το μερίδιο αγοράς του να ανέρχεται στο 14%. Στις επόμενες θέσεις ακολουθούν οι HPE και Cisco με μερίδια αγοράς 9,8% και 6,4% αντίστοιχα.