Πολλοί χαμένοι κι ένας μεγάλος κερδισμένος είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει μετά από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης της IDC για τη διεθνή αγορά smartphones το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Apple φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα με τον τζίρο του iPhone, καθώς ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2018 διοχέτευσε στην αγορά σχεδόν 52,2 εκατ. iPhones, το ίδιο χρονικό διάστημα φέτος οι πωλήσεις κατρακύλησαν στα 36,4 εκατ. iPhones (σχεδόν -30%). Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των αναλυτών, όσον αφορά το iPhone, και για το υπόλοιπο του έτους, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του CEO της Apple, Tim Cook, στο Reuters, ο οποίος είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για αντιστροφή της κατάστασης. Πτώση των πωλήσεων (-10%) κατέγραψε και η Xiaomi, κάτι που προκαλεί εν γένει εντύπωση, λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη επέκτασή της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας συναντάμε τις Samsung και Huawei, με την Samsung να πουλά το πρώτο τρίμηνο 71,9 εκατ. smartphones και την Huawei σχεδόν 59,1 εκατ. συσκευές. Συγκρίνοντας, ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα με το πρώτο τρίμηνο του 2018, παρατηρείται μια εντυπωσιακή ανάπτυξη της Huawei (+50%) και μια αισθητή υποχώρηση της Samsung (-8%), με τους Κινέζους κατασκευαστές να πλησιάζουν αργά μεν αλλά σταθερά δε στην υλοποίηση του στόχου που έχουν θέσει, ήτοι να αναρριχηθούν στην πρώτη θέση. Συνολικά, στην παγκόσμια αγορά διατέθηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2019 σχεδόν 311 εκατ. smartphones, ήτοι 6% λιγότερα από ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018.