Σύμφωνα με μια μελέτη της IDC, η δυτικοευρωπαϊκή αγορά εκτυπωτών και MFPs υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατά 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, με τις συνολικές πωλήσεις να αγγίζουν τα 4,13 εκατ. συσκευές.

Συγκεκριμένα, η αγορά στο σύνολό της συρρικνώθηκε κατά 268.000 συσκευές, με το συνολικό τζίρο της, ωστόσο, να παραμένει σταθερός στα 2,3 δισ. δολάρια.  Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους θα ανέλθουν στα 8,54 εκατ. συσκευές, με την αγορά να κάνει 4,6 δισ. δολάρια τζίρο. Τη γενική πτωτική τάση ακολούθησε ο τζίρος των εκτυπωτών inkjet, καθώς η αγορά home printing συρρικνώνεται ταχύτερα από την αύξηση που καταγράφει η αγορά business printing.

Ενώ η καταναλωτική αγορά συρρικνώθηκε κατά 6%, τα έσοδα της αγοράς εκτυπωτών για επιχειρηματική χρήση αυξήθηκαν κατά 2,2% – σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συγκεκριμένες χώρες και κατηγορίες (όπως οι Α3 συσκευές). Μικρή πτώση παρατηρήθηκε, δε, στην κατηγορία των inkjets υψηλής ταχύτητας. H αγορά εκτυπωτών laser υποχώρησε κατά 2,1%, κάτι που οφείλεται κυρίως στα πολύ κακά αποτελέσματα της Μ. Βρετανίας που αντιστάθμισαν την άνοδο που κατέγραψαν οι μισές σχεδόν δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Η ανάπτυξη στην κατηγορία των εκτυπωτών laser οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες πωλήσεις που κατέγραψαν οι Α4 έγχρωμες και μονόχρωμες συσκευές ΜFPs – αλλά και τα μονόχρωμα A3 MFPs παρουσίασαν ανέλπιστα καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως ένεκα των προσφορών που έτρεξαν οι κατασκευαστές τους.