Μία βασική παράμετρο στην οποία ποντάρει o όμιλος Ideal για το προσεχές χρονικό διάστημα είναι η υπουργική απόφαση που θα αφορά στην απομακρυσμένη ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων μέσω βίντεο. Όπως ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Πάνος Βασιλειάδης: «Η συγκεκριμένη κίνηση θα ανοίξει το δρόμο για την έκδοση ψηφιακών υπογραφών μέσω βίντεο και έτσι δεν θα χρειάζεται φυσική ταυτοπροσωπία. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί εντός του μήνα, γεγονός που θα συμβάλλει καταλυτικά στο να αυξηθεί ο ρυθμός απορρόφησης και έκδοσης ψηφιακών υπογραφών τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς και ιδίως από τις τράπεζες που έχουν ανάγκη να βγουν στην αγορά με νέα καταναλωτικά προϊόντα, καθότι η έλλειψη της δυνατότητας ταυτοποίησης με απομακρυσμένο τρόπο δημιουργεί προς το παρόν προβλήματα».

Εξομάλυνση της τροφοδοσίας στα προϊόντα λιανικής μετά το δύσκολο 2020

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές δραστηριότητες που αφορούν τον τομέα εμπορίας ηλεκτρονικών συσκευών τεχνολογίας, ο κύριος Βασιλειάδης ανέφερε ότι μετά από μία δύσκολη χρονιά όπως ήταν το 2020 με τους βασικούς προμηθευτές του ομίλου Ideal να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις παραδόσεις των προϊόντων, η εικόνα κατά τους πρώτους μήνες δείχνει να εξισορροπεί. «Κυρίως αυτό συνέβη γιατί η Dynabook ήταν μία καινούργια εταιρεία στην αγορά μετά την εξαγορά της από την Toshiba, ενώ ελλείψεις παρουσιάστηκαν και λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπήρχε για προϊόντα όπως τα laptop λόγω της πανδημίας και των αναγκών που επέφερε η απομακρυσμένη εργασία».

«Φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα. Έχει ομαλοποιηθεί ο ρυθμός παράδοσης από τους βασικούς μας προμηθευτές, παρότι τα μαγαζιά ήταν κλειστά για τους τέσσερις μήνες. Ταυτόχρονα η ζήτηση για προϊόντα κυβερνοασφάλειας και εμπιστοσύνης συνεχίζει να είναι αυξημένη, οπότε είμαστε αισιόδοξοι», πρόσθεσε ο κύριος Βασιλειάδης.

Περιορισμένη συμμετοχή στο voucher της Ψηφιακής Μέριμνας

Αναφορικά με την δυνατότητα ανταπόκρισης της εταιρείας στο πρόγραμμα παροχής voucher της Ψηφιακής Μέριμνας για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού από τους πολίτες, ο κύριος Βασιλειάδης ανέφερε ότι οι συσκευές λιανικής που κυρίως θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα παραληφθούν από την εταιρεία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και λόγω αυτού η εταιρεία είχε εκ των πραγμάτων περιορισμένη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Για τον τομέα της παροχής λύσεων κυβερνοασφάλειας του ομίλου Ideal ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης σημείωσε ότι η ανοδική ζήτηση που παρουσιάστηκε στη διάρκεια του 2020 συνεχίζεται και στη διάρκεια του 2021, «καθώς η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής στην ψηφιακή μεταστροφή και της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων. Αυτό προκάλεσε αυξημένη ζήτηση σε προϊόντα ηλεκτρονικών υπογραφών αλλά και υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας».

Εξέλιξη πωλήσεων ανά τομέα για τον όμιλο Ideal το 2020

•             Προϊόντα πληροφορικής (φορητοί υπολογιστές, tablets): +1,3 εκατ. ευρώ (92%)

•             Διανομή λευκών συσκευών: +400 χιλ. ευρώ (18%)

•             Διανομή προϊόντων πληροφορικής και networking – B2B: +1,1 εκατ. ευρώ (25%)

•             Ηλεκτρονικές υπογραφές, κυβερνοασφάλεια, λογισμικό: -200 χιλ. ευρώ (-2%)