Τα επόμενα βήματα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας περιέγραψε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, στη διάρκεια του 1ου συνεδρίου Digital Enterprise Transformation. Όπως είπε η κ. Τσούμα, τον επόμενο μήνα και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα λανσαριστεί μια mobile εφαρμογή η οποία θα δίνει εύκολη πρόσβαση στη συνταγογράφηση και παραπεμπτικά του πολίτη για τον ίδιο και τα προστατευόμενα μέσω push notification.

 Στο σχεδιασμό βρίσκεται και η δημιουργία ψηφιακών ιατρικών βεβαιώσεων μέσω του συστήματος συνταγογράφησης και οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μέσω του gov.gr. Επίσης, θα αναπτυχθεί ένα υποσύστημα ενημέρωσης – υπενθύμισης των πολιτών για προληπτικές εξετάσεις (εμβολιασμός, μαστογραφία, εξέταση προστάτη κ.α.) για τις οποίες θα ειδοποιούνται στο κινητό τους τηλέφωνο. Στόχος είναι το σύστημα να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Τα έργα που έπονται:

  •  Άνοιγμα φακέλου συνταγογράφησης με κωδικούς TaxisNet/OTP. Το έργο θα αποτελέσει και το πρόπλασμα για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με αυτό το σύστημα ώστε όλα όσα αφορούν στην υγεία του πολίτη να βρίσκονται σε μία, ενιαία εφαρμογή, και να έχουν ενιαία πρόσβαση σε όλα τους τα ιατρικά δεδομένα οι πολίτες.
  • Επέκταση της άυλης συνταγογράφησης στα φαρμακεία, όπου ακόμα και σήμερα εκτυπώνονται όλες οι συνταγές.
  • Πιλοτική εφαρμογή άυλης λειτουργίας νοσοκομείου. Το σύστημα που θα αναπτυχθεί θα περιλαμβάνει κατάλληλο φορητό εξοπλισμό για κάθε στέλεχος του νοσοκομείου (tablet) ενώ όλες οι κινήσεις των ασθενών θα καταχωρούνται και θα διακινούνται ηλεκτρονικά.
  • Ανάπτυξη δικτύου τηλεσυμβουλευτικής παρακολούθησης και ψυχιατρικής- νοσηλευτικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Τσούμα, από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 17,3 εκατ. άυλες συνταγές, ποσοστό 17,04% επί του συνόλου των συνταγών που εκδόθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα. Επίσης, την ίδια περίοδο εκδόθηκαν 5,67 εκατ. άυλα παραπεμπτικά σε σύνολο 28,2 εκατομμυρίων.