Διαρκώς ανοδικά κινείται η χρήση ρομπότ στη βιομηχανική παραγωγή.

Αυτή τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργούν περισσότερα από 2,4 εκατ. βιομηχανικά ρομπότ. Την τριετία 2020-2022, σχεδόν 2 εκατ. νέα βιομηχανικά ρομπότ θα πιάσουν δουλειά σε βιομηχανίες ανά τον πλανήτη. Σύμφωνα σε όσα επισημαίνει η International Federation of Robotics (IFR), οι νέες τεχνολογικές τάσεις και οι εξελίξεις στην αγορά επιτρέπουν στις εταιρείες να αντιδρούν στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις, ενσωματώνοντας τις κορυφαίες τάσεις στην καινοτομία.

Κλειδί για την αντιμετώπιση των νέων καταναλωτικών τάσεων «Η έξυπνη ρομποτική και ο αυτοματισμός είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των νέων καταναλωτικών τάσεων, δήλωσε η Susanne Bieller, Γενική Γραμματέας της IFR. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα βιομηχανικά ρομπότ είναι, σήμερα, τα κεντρικά στοιχεία της ψηφιακής και δικτυωμένης παραγωγής.

Για παράδειγμα, η ψηφιακή συνδεσιμότητα των ρομπότ με την τεχνολογία cloud αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα: Η μίσθωση ρομπότ – Robots-as-a-Service – έχει πλεονεκτήματα, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς είναι δυνατές οι αυτόματες αναβαθμίσεις και δεν είναι απαραίτητοι οι χειριστές ρομπότ υψηλής ειδίκευσης.