Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου 2019 στο Μουσείο Οίνου η τελετή απονομής των IMPACT Bite Awards 2019, των επιχειρηματικών βραβείων που διοργάνωσε για όγδοη συνεχή χρονιά η BOUSSIAS, υπό την αιγίδα του ΣΕΠΕ. Στην τελετή, την οποία παρακολούθησαν 580 στελέχη της αγοράς, βραβεύθηκαν και φέτος οι βέλτιστές πρακτικές και τα καινοτόμα έργα ΤΠΕ της χρονιάς. Στη φετινή διοργάνωση κατατέθηκαν περισσότερες υποψηφιότητες από κάθε άλλη χρονιά - 25% περισσότερες εταιρείες και 52% περισσότερες υποψηφιότητες - με πολλά καινοτόμα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών.

Χαιρετισμοί-Δηλώσεις
Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και καθηγητής του ΟΠΑ

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Καθηγητής Νίκος Βέττας ανέφερε ότι ο κλάδος ΤΠΕ στη χώρα μας πηγαίνει καλά τα τελευταία χρόνια, αλλά ξεκινά από μια πολύ χαμηλή βάση σε σύγκρισή με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Έχει ήδη επιτύχει μετρήσιμα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία και είναι από τους λίγους κλάδους με πρακτικά μηδενική ανεργία. Καθώς στηρίζεται κυρίως στο ανθρώπινο κεφάλαιο, και λιγότερο στο φυσικό που θα παραμείνει υψηλό για τη χώρα μας την επόμενη δεκαετία, ο κλάδος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της χωράς.

Μιχάλης Μπλέτσας, Director of Computing του Media Lab του Πανεπιστημίου MIT
Σε χαιρετισμό που έστειλε μέσω video, o Μιχάλης Μπλέτσας, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των βραβείων, τόνισε τη σημασία των εφαρμογών της υπολογιστικής στην αποδοτικότητα μιας οικονομίας και επεσήμανε το πολύ καλό επίπεδο των έργων που υποβλήθηκαν φέτος και την αξία της ύπαρξης ενός τέτοιου θεσμού επιβράβευσης τους.

Iωάννης Τερψίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Impact
«Μια εξαιρετική εκδήλωση, σε ένα μαγευτικό χώρο, αντάξια της αίγλης και της δυναμικής που έχουν τα IMPACT Bite Awards. Η διαρκής αύξηση των υποψηφιοτήτων και των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση έρχεται να επιστεγάσει την καθολική αποδοχή τους ως θεσμού στον χώρο της Πληροφορικής. Θερμά συγχαρητήρια στους υποψηφίους, στους βραβευθέντες, στην κριτική επιτροπή και τους διοργανωτές που έκαναν πραγματικότητα τη βραδιά».

Παναγιώτης Κουρής, CEO, Office Line
«Η σημερινή βραδιά είναι πολύ σημαντική για τις εταιρείες Πληροφορικής γιατί αναδεικνύονται νέες εταιρείες, οι οποίες μέσα από την καινοτομία και την εξέλιξη μπορούν να προβάλλουν νέες λύσεις, για το σύνολο των εταιρειών και των εργαζομένων».

ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η απονομή των τεσσάρων τιμητικών βραβείων. Life Achievement Awards απονεμήθηκαν στους κ.κ.: Γεώργιο Μητακίδη, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Νικόλαο Παπανδέου, ιδρυτή και Πρόεδρο ΔΣ της Intersys και Ευστάθιο Κακκογιάννη, Εντεταλμένο Γενικό Διευθυντή IT & Operations, Alpha Bank για την σημαντική προσφορά τους στον κλάδο και την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας. Ειδικό βραβείο διεθνούς αναγνώρισης δόθηκε στον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του ΑΠΘ κ. Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, ο οποίος με τις ομάδες των φοιτητών του έχει κατακτήσει πλήθος διεθνών βραβείων για τη χώρα μας, αναδεικνύοντας την αριστεία των Eλλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.

Νικόλαος Παπανδρέου (ιδρυτής Intersys): «Όταν ξεκινήσαμε τη μηχανοργάνωση των επιχειρήσεων στο τέλος της δεκαετίας του ’50, αυτή δεν είχε καμία σχέση με τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας και τα άλματα που έχει κάνει η πληροφορική σήμερα. Παρά τα πολλά προβλήματα και εμπόδια, που υπήρχαν τότε, τολμήσαμε και επιχειρήσαμε σε ένα κόσμο άγνωστο, επιτυγχάνοντας να πείσουμε την αγορά… Χαίρομαι που η Πληροφορική έχει προχωρήσει τόσο πολύ και αναρωτιέμαι τι άλλο θα δούμε στο μέλλον…»

Γεώργιος Μητακίδης: «Στη ζωή μου είχα την τύχη να ζήσω σημαντικούς σταθμούς εξέλιξης των τεχνολογιών ΤΠΕ. Από τη δεκαετία του ‘60 και τις μνήμες των 4ΜΒ μέχρι το σημερινό ψηφιακό οικοσύστημα, που έχει αρχίσει να φανερώνει τις τρομερές – κυριολεκτικά και μεταφορικά – δυνατότητές του. Είχα επίσης την τύχη να βρίσκομαι στο σωστό μέρος και να έχω τους σωστούς συνεργάτες, όπως έγινε το 1993, όταν είχα δίπλα μου τον Μιχάλη Δερτούζο, προχωρώντας στο στήσιμο του World Wide Web Consortium…»

Ευστάθιος Κακογιάννης: «Έχω βιώσει όλα αυτά τα χρόνια την εξέλιξη της Πληροφορικής. Ποτέ δεν περίμενα, ωστόσο, ότι αυτή η εξέλιξη θα ήταν τόσο ταχεία, κάνοντας μας συνεχώς να τρέχουμε για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Αυτό που θα ήθελα είναι να μην γίνουμε τελείως ψηφιακοί, παραμελώντας τον ανθρώπινο παράγοντα».

Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης: «Πίσω από αυτό το βραβείο βρίσκεται μια σχέση με φοιτητές που ξεκίνησε εδώ και 15 χρόνια. Τότε τους είχα πει ότι μπορείτε να επιλέξετε να ονειρεύεστε και να δημιουργήσετε κάτι το καινούργιο και διαφορετικό ή να μείνετε στη σιγουριά του τετριμμένου. Παρά πολλοί από αυτούς επέλεξαν το μη προφανές, σκέφτηκαν διαφορετικά και κατάφεραν είτε να γίνουν καθηγητές στο ΜΙΤ ή διευθυντικά στελέχη εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Αυτό βραβεύεται σήμερα και αυτό εκπροσωπώ».

KΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Τις κορυφαίες διακρίσεις της βραδιάς απέσπασαν η Interamerican και ο Όμιλος ΟΤΕ, οι οποίες αναδείχθηκαν Digitalized Company of the Year και ICT Company of the Year αντίστοιχα.

Ξενοφών Λιαπάκης Γενικός Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Πληροφορικής, Όμιλος Interamerican / Πρόεδρος Hellenic CIO forum
«Η συμμετοχή μας στα IMPACT Bite Awards, ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια, αποδεικνύει στην πράξη το πόσο σημαντικό θεσμό τον θεωρούμε. Ξεκινήσαμε το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού μας περίπου 10 χρόνια πριν, συνειδητοποιώντας πολύ γρήγορα ότι το ταξίδι αυτό έχει αρχή αλλά όχι τέλος και ότι δεν αφορά μόνο τεχνολογία αλλά κυρίως κουλτούρα. Συνεχίζουμε λοιπόν το ταξίδι μας και ελπίζουμε ότι μέσω τέτοιων θεσμών θα επιβραβεύεται η προσπάθεια των ανθρώπων μας και θα επιβεβαιώνεται η ψηφιακή μας υπεροχή.»

Γρηγόρης Χριστόπουλος Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ
«Ο Όμιλος ΟΤΕ, με την έντονη δραστηριοποίησή του στον τομέα του ICT, έχει αποδείξει πως διαθέτει το μέγεθος, την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία να υλοποιεί σύνθετα έργα. Οι διακρίσεις αυτές είναι μια ακόμη αναγνώριση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που προσφέρουμε και αποδεικνύουν το πάθος και τη δέσμευση των ανθρώπων μας. Με την τεχνολογία, φτιάχνουμε ένα κόσμο καλύτερο για όλους».


WITSA GLOBAL ICT EXCELLENCE AWARD
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ και Deputy Chairman WITSA Γιάννης Σύρρος, ανακοίνωσε τις τρεις υποψηφιότητες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση αξιολόγησης προκειμένου να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό κύρους WITSA Global ICT Excellence Awards. Πρόκειται για τα έργα: “City.Risks” από την Space Hellas, “A.I. powered vessel monitoring” από την DeepSea Technologies και “Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας” της ΗΔΙΚΑ από τον ΟΤΕ Όμιλο Εταιρειών σε συνεργασία με την Βyte Computer ABEE. και τη Datamed A.E.

Όπως ανέφερε ο κ. Σύρρος «Ο κλάδος Ψηφιακής Τεχνολογίας εξάγει τεχνογνωσία και συμβάλλει καθοριστικά στην Ελληνική οικονομία, συνεισφέροντας παρά τις αντίξοες συνθήκες το 8% του ΑΕΠ της χώρας.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ψηφιακής τεχνολογίας περιλαμβάνονται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και δη πολλές από αυτές, σε διεθνές επίπεδο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, αλλά και υπερήφανος, καθώς, οι διακρίσεις από τις υποψηφιότητες που υποβάλλει ο ΣΕΠΕ στα WITSA Global ICT Excellence Awards, φτάνουν πλέον τα 19 βραβεία στα 12 χρόνια που συμμετέχουμε στο διαγωνισμό. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Είπαν για τα βραβεία
Αντώνης Τσιμπούκης Γενικός Διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου, Μάλτας, CISCO

«Ο θεσμός των IMPACT Bite Awards αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για το πόσα πολλά μπορεί να καταφέρει η χώρα μας. Στο ερώτημα αν είναι έτοιμες οι εταιρείες της χώρας να υποδεχτούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η απάντηση είναι εδώ! Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά να συμμετάσχω στην επιτροπή αξιολόγησης και με ενθουσιασμό να διαπιστώσω πόσο μεγάλα βήματα έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις και οργανισμοί υλοποιώντας πρωτοπόρες και καινοτόμες λύσεις για να επισπεύσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.»

Αντώνης Μονοκρούσος Country Leader, Greece & Cluster Leader GCMM, Oracle
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θεσμό, εξαιρετικά χρήσιμο για την Ελλάδα, καθώς επιβραβεύει – και συνεπώς στηρίζει – την Ελλάδα που δουλεύει παραγωγικά και σκληρά, την Ελλάδα που καινοτομεί, την Ελλάδα που θέλει να είναι εξωστρεφής και ανταγωνιστική, την Ελλάδα που ακολουθεί δυναμικά το χώρο του ψηφιακού μετασχηματισμού και εν τέλει την Ελλάδα που θέλει να αριστεύει. Πρόκειται για ένα θεσμό που καλύπτει όλη την γκάμα του ICT, που κάθε χρόνο ανεβάζει επίπεδο, βοηθώντας τις εταιρείες και τους πελάτες να αποσπάσουν την αναγνώριση που τους αξίζει.»

Μιχάλης Κασσιμιώτης Διευθύνων Σύμβουλος, Hewlett Packard Enterprise Greece & Cyprus
«O θεσμός των IMPACT Bite Awards θεωρώ ότι είναι απαραίτητος, ειδικά τις ημέρες που διανύει η χώρα μας και τέτοιες εκδηλώσεις είναι ακτίδες ελπίδας και χαράς, μέσα από τις οποίες οι άξιοι άνθρωποι μπορούν να προβάλουν το έργο τους και την ίδια τη χώρα. Μέσα από τα βραβεία δίνεται ένα λαμπερό παράδειγμα στους νέους ανθρώπους ότι υπάρχει ελπίδα, ότι υπάρχει σταθερή βάση σε αυτή τη χώρα, πάνω στην οποία μπορεί να προαχθεί η αριστεία.»

Γιώργος Διαμαντόπουλος CEO, Vodafone Innovus
«Συγχαρητήρια για τα βραβεία! Για εμάς, είναι η τρίτη χρονιά που βραβευόμαστε. Κάθε χρονιά βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζωντάνια σε αυτά τα βραβεία, όπως και πολύ μεγαλύτερη επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό χαιρόμαστε πάρα πολύ. Η Innovus είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και χαιρόμαστε που μέσα από τις λύσεις μας μπορούμε και δίνουμε την επόμενη ημέρα του Internet of Things στις επιχειρήσεις, ως μέρος του digital transformation».

Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης CEO, Space Hellas
«Ευχαριστούμε τους διοργανωτές καθώς και την επιτροπή των IMPACT Bite Awards, του σημαντικού αυτού θεσμού επιβράβευσης της τεχνολογικής καινοτομίας, για τα πέντε βραβεία που απέσπασε η εταιρεία μας, καθώς και για την πρόκριση να συμμετέχουμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό κύρους WITSA Global ICT Excellence Awards με το έργο City.Risks. Τα έργα μας, μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, βελτιώνουν τόσο τη λειτουργικότητα των οργανισμών, όσο και την καθημερινότητα των πολιτών».

Δημήτρης Δάφνης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Business Systems
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το βραβείο που λάβαμε απόψε. Πιστεύουμε ότι υψηλής τεχνολογίας έργα, τα οποία εκσυγχρονίζουν τον ελληνικό δημόσιο τομέα, αλλά και τον ιδιωτικό, είναι έργα αιχμής και θα δώσουν όλες τις προοπτικές για να μπορέσει η Ελλάδα να κάνει το επόμενο τεχνολογικό βήμα και να πάψει να είναι ουραγός στις εξελίξεις».

John Theophilos, Head of IT&Telecoms, Fraport
«Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν πολύ δυνατές εταιρείες και πολύ δυνατά μυαλά. Μέσα από αυτόν τον θεσμό θεωρώ ότι αναδεικνύονται καινοτομίες που δεν τις βλέπουμε στο εξωτερικό. Θεσμοί όπως τα IMPACT Bite Awards, αλλά και η απαραίτητη βοήθεια από το κράτος, χρειάζονται για να αναδείξουν την τεχνογνωσία που υπάρχει στη χώρα».