Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 στο Markou Wine Museum, η ενδέκατη τελετή απονομής των Impact BITE Awards 2022, του πιο σημαντικού θεσμού επιβράβευσης της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα που διοργανώνεται από την Boussias, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΣΕΠΕ και με την τιμητική υποστήριξη
του εργαστηρίου ELTRUN του ΟΠΑ.

Στην τελετή, στην οποία κατεγράφη ρεκόρ προσέλευσης, αφού την παρακολούθησαν 760 στελέχη της αγοράς, βραβεύθηκαν τα κορυφαία έργα πληροφορικής και οι δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε. Υπήρξε αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι στα έργα που κατατέθηκαν προς αξιολόγηση, τα οποία ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού τα 350. Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός βοήθησε τη χώρα μας όχι μόνο να ανταποκριθεί επιτυχώς στις δυσκολίες της πανδημίας, αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα διεθνώς. Όπως ανέφερε, έχει υπάρξει εντυπωσιακή αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών από τα 8,8 εκ. το 2018 στα 567 εκ. την περσινή χρονιά, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουμε το ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές. Η επιτυχία αυτή όπως ανέφερε, οφείλεται στη στενή συνεργασία του Υπουργείου με τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Οι τάσεις και η αξία των φετινών βραβείων
Από τα έργα που κατατέθηκαν στα φετινά βραβεία, αναδείχθηκαν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης, Καθηγητή Γιώργο Δουκίδη οι ακόλουθες τάσεις: η πλειάδα χρήσιμων εξειδικευμένων εφαρμογών και λύσεων τόσο σε λειτουργικό όσο και σε κλαδικό επίπεδο, η έντονη αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών τάσεων όπως Business Analytics, AI και Internet of Things, οι σοβαρές επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές όπως τα data centers, οι ολοκληρωμένοι ψηφιακοί μετασχηματισμοί με στρατηγική επικέντρωση, οι προχωρημένες καινοτομίες από τις εταιρείες πληροφορικής, οι win – win συνεργασίες εταιρειών σε μεγάλα έργα, η ανάδειξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και τα αξιόλογα έργα e-government.

Τα κορυφαία βραβεία της διοργάνωσης
Τις κορυφαίες διακρίσεις για το 2022 έλαβαν οι: Eurobank που αναδείχθηκε Digitalized Company of the year και η Epsilon Net Group of Companies, η οποία αναδείχθηκε ICT Company of the year. Τα 4 Platinum βραβεία, για τα έργα που απέσπασαν την υψηλότερη βαθμολογία από την επιτροπή αξιολόγησης έλαβαν: i) η Διαμαντής Μασούτης και η RealMint, spin off του ΑΠΘ για το MasRFS, το Σύστημα Τεχνητής Νοη-μοσύνης για την πρόβλεψη ζήτησης προϊόντων, ii) η ΔΕΗ και η Linakis Digital για τον Μετασχηματισμό του ψηφιακού οικοσυστήματος της ΔΕΗ, iii) Oi Accenture, Cisco, HP, Lamda Helix, Microsoft, Space, Δημόκριτος υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής & Συστημάτων της Εθνικής Τράπεζας για την τεχνολογική υποστήριξη του Χαμόγελου του Παιδιού και iv) η Nvisionist για το nvbird, ένα καινοτόμο σύστημα προστασίας των πουλιών από τις ανεμογεννήτριες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Τα τιμητικα βραβεια της χρονιας
Το πρώτο τιμητικό βραβείο της χρονιάς απονεμήθηκε στους ιδρυτές της ελληνικής καινοτόμου startup Accusonus. Έχοντας διαγράψει μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στην παγκόσμια αγορά, με τα προιόντα της να πωλούνται σε πάνω από 100 χώρες και λαμβάνοντας πάνω από 10 αμερικάνικες πατέντες, εξαγοράστηκε την άνοιξη του 2022 από τη Meta, αποτελώντας την πρώτη εξαγορά ελληνικής startup από εταιρεία που ανήκει στο Club των FAANG, δηλαδή των 5 μεγαλύτερων νέων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο. Ξεχωριστό «χρώμα» στην τελετή έδωσε η παρουσία μαθητών του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, οι οποίοι παρέ-λαβαν το δεύτερο τιμητικό βραβείο της χρονιάς για την καινοτόμο μαθητική startup “Microgreens-Magicgreens”. Η ομάδα των μαθητών κέρδισε την πρώτη θέση, εκπροσω-πώντας τη χώρα μας, μεταξύ 41 υποψηφιοτήτων από όλη την Ευρώπη, στο φεστιβάλ GEN-E του Junior Achievement Europe τον περασμένο Ιούλιο, στο Ταλίν της Εσθονίας.

Η Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια περάσαμε πολλές δυσκολίες και πολλές ανατροπές. Η ψηφιακή τεχνολογία ήταν εδώ και στήριξε την Πολιτεία, την οικονομία και την κοινωνία και σήμερα με τις βραβεύσεις φαίνονται και τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας.
Ο William Drakos, Managing Director της IMPACT, xορηγού τίτλου των βραβείων, δήλωσε: «Η IMPACT για έκτη συνεχή χρονιά στηρί-ζει τον πιο σημαντικού θεσμό επιβράβευσης της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα, τα IMPACT BITE Awards. Έναν θεσμό που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΣΕΠΕ και που τίμησε με την παρουσία του, εκπροσωπώντας την πολιτεία ο αξιότιμος κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. 760 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων παρευρέθηκαν στην τελετή, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς, δημιουργώντας ένα επιχειρημα-τικό οικοσύστημα που στηρίζεται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία και σε μια πιο διασυνδεμένη ψηφιακή οικονομία.

Ο Κωνσταντίνος Ζαγαλίκης, Group Chief Technology & Information Officer της ΔΕΗ, χρυσού χορηγού των βραβείων, δήλωσε: «Η ΔΕΗ στήριξε φέτος για πρώτη χρονιά τον κορυφαίο θεσμό βράβευσης της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα, τα Impact BITE Awards 2022. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΔΕΗ, μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από περίπου 3 χρόνια, αποτελεί σήμερα δυνατό πυλώνα της επιχείρησης. Ο εκσυγχρονισμός των ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών της αλλά και η ψηφιοποίηση του εργασιακού της περιβάλλοντος καθιστούν τη ΔΕΗ πρωτοπόρα στον κλάδο της, με σημαντικές διακρίσεις που επιβραβεύουν την προσήλωσή της στην καινοτομία και την εξέλιξη. Η πορεία μας παραμένει αταλάντευτη και η συνέχεια θα αποδειχθεί εξίσου δυναμική έχοντας πάντα στο επίκεντρο την εμπειρία πελάτη, τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας και τη βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος και CEO της DIS, χρυσού χορηγού των βραβείων, δήλωσε: «Τα 7 βραβεία στα “Impact Bite Awards 2022” και τα 16 στα «Cloud Computing Awards 2022» είναι το επιστέγασμα της εξαιρετικής προσπάθειας της ομάδας της DIS και η αναγνώρισή της ως Cloud Provider of the Year 2021 & 2022. Οι επιχειρήσεις επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και η DIS έχει υλοποιήσει 80 digital transformation projects με το Microsoft Dynamics 365.