Το διεθνές Συνέδριο της IIR στη Μέση Ανατολή με θέμα "In-Building Summit" πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι ομιλητές ήταν κυρίως προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά και διάφοροι ξένοι ομιλητές από τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και φορείς.

Στόχος η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών εντός κτιρίων
Το συνέδριο αναφέρθηκε σε λύσεις και προτάσεις για την πλήρη ασύρματη κάλυψη κτιρίων, καθώς και σχετικών εγκαταστάσεων ώστε οι συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας να μπορούν να απολαμβάνουν υψηλή ποιότητα στις συνδιαλέξεις τους. Παράλληλα με το συνέδριο και τις παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκε και έκθεση σε παρακείμενο χώρο, όπου έγινε επίδειξη του σχετικού εξοπλισμού, καθώς και εφαρμογών του.

Οι εκθέτες ήταν κυρίως από Αγγλία και Γερμανία που έχουν αναπτύξει εφαρμογές στους αυτοκινητόδρομους και κτίρια του Dubai, αλλά και στη Λιβύη και την Αίγυπτο. Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Cosmote στην Ελλάδα αγόρασε σχετικούς testing ασύρματους αναμεταδότες (TX) προκειμένου να ελέγξει την ποιότητα ραδιο-κάλυψης εντός των κτιρίων.

Η συμβατότητα και βιωσιμότητα του εξοπλισμού αποτελεί πλεονέκτημα
Οι χορηγοί και οι εκθέτες παρουσίασαν κυρίως εξοπλισμό τόσο για ”παθητικές” (passive) όσο και ”ενεργητικές” (active) λύσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερες συμβατές με όλες τις διαφορετικές τεχνολογίες όπως CDMA2000, GSM900, GSM1800, UMTS και WLAN. Πλήρης κάλυψη μπορεί να επιτευχθεί πολύ εύκολα, αρκεί να υπάρχει IP διασυνδεσιμότητα ή ακόμα και με επικοινωνία με το macrocell ενός WiMAX  δικτύου.

Χρησιμοποιώντας ειδικές κεραίες, picocells, καθώς και distributed συστήματα κεραιών με τα ανάλογα business models οι πάροχοι μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους  ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των συνδρομητών τους με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Παράλληλα έγινε επίδειξη λογισμικού σχεδιασμού κάλυψης χώρου που δίνει τη δυνατότητα στους μηχανικούς να εξετάσουν διαφορετικά κριτήρια και σενάρια σε multi-bands, αλλά και multi-technologies παράγοντας γρήγορα, αλλά και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Σύγχρονες λύσεις και προτάσεις στην κάλυψη κτιρίων
Όσον αφορά στις παρουσιάσεις, η εταιρεία LGC Wireless εξέτασε σενάρια που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο πάροχος ώστε να έχει πλήρη ραδιακάλυψη σε πολυώροφα κτίρια, καλύπτοντας ακόμα και την περίπτωση των ασανσέρ που γνωρίζουμε την τεράστια αδυναμία της ελληνικής αγοράς.

Η Comba Telecom παρουσίασε το σχεδιασμό λύσεων για ευέλικτες και επεκτάσιμες 2G/3G εντός κτιρίου λύσεις, περιγράφοντας τις παραμέτρους, καθώς και τις ενδεχόμενες παρεμβολές.

Η Syriatel συζήτησε λύση για αεροδρόμια, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την κίνηση της περιαγωγής αυξάνοντας και τα κέρδη του παρόχου. Η Vodafone παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην Αίγυπτο στην προσπάθεια της να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερα κτίρια, ενώ η Turkcell συζήτησε λύσεις που έχει εφαρμόσει στην τουριστική περιοχή της Αντάλλειας.

Η εταιρεία Αlfa έδωσε τα αποτελέσματα μελέτης για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που δέχεται ο καταναλωτής από τις εντός κτιρίων λύσεις και εξοπλισμό, προτείνοντας ότι ενώ ακολουθούνται συγκεκριμένα standards για κάθε χώρα οι πάροχοι και προμηθευτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην βλάψουν την υγεία των ανθρώπων.